Hlavní obsah

Monínec je lyžařským rájem středních Čech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmdesát kilometrů jižně od Prahy, v českém Meranu, se tyčí nad dvojměstím Sedlec-Prčice táhlý kopec Monínec. Vyznavači lyžování ho znají už řadu let, lyžuje se tu, i když jinde není po sněhu ani památky. Areál se stále modernizuje, najdete tu výborné zázemí pro sportování.

Foto: Vratislav Konečný

Dvanáct set metrů sjezdu už adrenalin dokáže rozpumpovat

Článek

Praha ležela pod těžkou smogovou pokrývkou, až k Voticím byla obloha šedá jako vlčí kůže. Pak u Loudilky vykouklo slunce a po kraji bylo azurově vymalováno.

Chce to trochu si přivstat, ač mají parkoviště (zdarma) celkem velkou kapacitu, zájemců je mnohem více. Skiareál Monínec táhne svou dostupností i podmínkami.

Čtyřsedačková lanovka s kapacitou 1200 osob/hod. vás vyveze na konec červené sjezdovky dlouhé 1200 metrů. Alpy to nejsou, ale zalyžujete si slušně. V horní části svahu vyváží lyžníky 600 metrů dlouhá dvoukotva.

U dolní stanice najdete samoobslužnou restauraci, půjčovnu a servis sportovního vybavení. Je tu i možnost snowtubingu, což je jízda na velkých pneumatikách ve speciální dráze.

Lyžařští instruktoři jsou andělé trpělivosti

Nikdo se s lyžemi na nohou nenarodil, o první krůčky na lyžích a snowboardech se starají instruktoři lyžařských školek.

Než byste se vztekali s ratolestí a stejně ji nic nenaučili, vyplatí se děti svěřit jim. Mají obrovskou trpělivost, a hlavně individuální přístup ve chvílích, kdy rodiči už začíná lomcovat adrenalin vzteklosti. Stačí pár hodin a děti už se začnou těšit, až si stoupnou na svah jako dospělí.

Večerní lyžovačka

Lyžování na sjezdovce končí v 16 hodin, poté vyjedou na svah rolby a připraví sjezdovku na večerní lyžování. Zájemců je mnoho, povětšinou návštěvníci ubytovaní v některém z rekreačních zařízení. Běžkaři mají areál na vrcholu kopce, směřuje k Ounuzi, vsi, kde jakoby se zastavil čas.

Kdysi tu točili pohádky Princ Bajaja či Honza málem králem, některé z domů vypadají, že na ně od té doby nikdo nesáhl, i zbořeniny tu najdete, další jako vystřižené z chalupářského magazínu.

Nedaleko se nachází i původní Poštovna ze Sněžky, na opačnou stranu u Cunkova  pastvina se stádem bizonů.

A kdo nesportuje, ten se tu alespoň nadýchá opravdu čerstvého vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám