Hlavní obsah

Monastýrování: kláštery nabízejí prohlídky s výklady mnichů o jejich životě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi kulturními památkami jsou trochu na okraji zájmu církevní, třeba že si broumovský, strahovský nebo břevnovský klášter na nedostatek zájmu stěžovat nemohou. Ale nádherné, i když hodně zanedbané, jsou třeba Plasy, dobře fungují Kladruby a Zlatá Koruna, lepší se Teplá. Změnit to má Monastýrování.

Foto: archiv NPÚ, územní pracoviště Č. Budějovice, Sváček

Klášter v Plasích

Článek

Na sezónu si monastýry, tedy kláštery, připravily řadu programů, v jejichž rámci návštěvníky provedou areály mniši cisterciáci a benediktini. Začíná se v sobotu 10. června.

Plasy a Kladruby se představí z trochu jiného úhlu pohledu, a oproti běžným prohlídkám se výklad zaměří na každodenní život mnichů benediktinského a cisterciáckého řádu a specifika obou řeholí.

Jak se žije moderním mnichům?

„Kláštery Kladruby a Plasy - Život v řádu a odlišnosti jednotlivých řeholí - představí speciální prohlídky v klášterech Plasy a Kladruby v sobotu 10. června, které zahájí čtyřdílný cyklus tematicky zaměřených prohlídek zvaných Monastýrování. Oba kláštery se představí z trochu jiného úhlu pohledu a oproti běžným prohlídkám se výklad zaměří na každodenní život mnichů benediktinského a cisterciáckého řádu a specifika obou řeholí. Do programu se se zapojí také kláštery Teplá a Zlatá Koruna,” informovala Markéta Slabová z územního pracoviště NPÚ v Českých Budějovicích.

Po vybraných interiérech kladrubského kláštera návštěvníky provede jako speciální host zástupce benediktinského řádu z kláštera v Břevnově bratr Martin Ševeček. „Z úst nejpovolanějších se tak dozvíte mnoho informací o životě benediktinů v minulosti i současnosti,” upřesnil správce kláštera v Kladrubech Milan Zoubek.

Plasy provede sestra Anežka

V plaském klášteře bude zpřístupněna budova konventu, jíž provede sestra Anežka Najmanová, benediktinka z Opatství Venio v Praze na Bílé Hoře. Ta se s návštěvníky podělí o vyprávění o životě v řádu v minulosti i současnosti.

„Návštěvníci se také dozvědí, k čemu řeholníkům sloužily jednotlivé prostory obytné budovy kdysi a dnes, jaký pro ně měly a mají věcný i symbolický význam,” doplnila Monika Tuková ze správy kláštera Plasy.

Další jsou Zlatá Koruna a klášter v Teplé

Podobně se tento den odehrají tematické prohlídky v klášteře premonstrátů Teplá, v bývalém cisterciáckém klášteře Zlatá Koruna pak o týden později (17. 6.). Prohlídky v Plasích s názvem Klášterní život budou pouze dvě, a to v 10.30 a 13.30 hodin. Prohlídky kladrubského kláštera začínají na nádvoří v 16.30, 18.00 a 19.30 hodin.

Vstupné mají oba objekty stejné - 150 Kč za osobu.

Lze využít slevové akce Ora et labora mezi kláštery Kladruby, Plasy a Zlatá Koruna, kdy po získání razítek ze dvou libovolných klášterů získává držitel hrací karty nárok na volný vstup na jednu prohlídkovou trasu do třetího z klášterů zdarma.

V průběhu sezóny 2017 proběhnou další tři speciální prohlídky v rámci Monastýrování se zaměřením na klášterní architekturu, architektonické detaily a technické dokonalosti jednotlivých objektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám