Hlavní obsah

Mohyla nad Rožmitálem připomíná tragický osud autora České mše vánoční

Novinky, Jiří Cysař

Nejznámější českou vánoční skladbou je zcela určitě Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Byla napsána v Rožmitále pod Třemšínem v roce 1796 - život jejího autora měl tragický konec.

Foto: Jana Bečková

Mohyla

Článek

Město Rožmitál pod Třemšínem leží až na samém konci brdských lesů a pod stejnojmenným vrchem. Malebné městečko se stalo na dlouhou dobu bydlištěm Jakuba Jana Ryby a to na dlouhých 33 let.

Zprvu měl velké ideály a ambice, jak učit děti a tvořit hudbu. Avšak okolnosti kolem něj a hlavně nepřející nadřízení mu ztrpčovali dlouho život. Největší spory vedl s místním farářem. 

Vznik mše

V čase samých zklamání, napsal své nejznámější dílo - Českou mši vánoční (známe ji i pod názvem Hej, mistře). Toto velice originální dílo je ve své podstatě vánoční hrou. Text nemá, stejně tak jako hudba, s latinským liturgickým textem mnoho společného.

Graduale je česká polka, Offertorium je zastaveníčkem českých venkovských muzikantů u Ježíškových jesliček, ale poslední tři části překračují pastorální rámec a dosahují vroucí prosbou za mír hluboké, a v české hudbě té doby nebývalé, oduševnělosti. Je to muzika, která dodnes přináší radost a mír všem lidem dobré vůle.

Skladatelův tragický konec

Pokud vyjdeme nad město do části Voltuš až na místo schované v lese, najdeme zde mohylu z kamenů a na ní nápis o tragickém skonu učitele a skladatele J. J. Ryby. Místo skonu je ponuré a zvláště v zimních měsících působí velmi nepřívětivě.

Z kronik se dočteme, co přecházelo smutnému konci. V závěru svého života byl Jakub nemocen, častěji se stranil lidí, chodil na procházky po okolních lukách a lesích, většinou sám. Nic však nenasvědčovalo tomu, že by chtěl ukončit svůj život.

V sobotu 8. dubna 1815 vstal časně ráno, políbil ženu jako obvykle, vzal si s sebou knížku a odešel. Zúčastnil se jitřní mše v kostele Povýšení sv. Kříže jako obvykle a nikdo na něm nepozoroval nic neobvyklého. Domů se však již nevrátil. Desátého dubna jej našli v lese nad Voltuší mezi hustým, téměř neproniknutelným houštím. Podřezal si břitvou tepny na krku a obou zápěstích.

Hrob byl Jakubu Janu Rybovi jako sebevrahu vykázán na "starém krchově", někdejším morovém hřbitově, severozápadně od Starého Rožmitálu. V roce 1855, z podnětu jeho syna Josefa Arnošta Ryby, universitního profesora a očního lékaře, se farář Jan Fähnrich postaral o přenesení ostatků na nový starorožmitálský hřbitov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám