Hlavní obsah

Mohutnou zříceninu Dívčí Kámen a její okolí lze navštívit i v zimě

Novinky, Petr Hejna

Letošní mírná zima přeje milovníkům přírody, turistiky a historie k výletům i v jindy třeskutém ročním období. Jedna z největších českých zřícenin v lokalitě Blanského lesa je romantickým povahám přístupná bez ohledu na počasí.

Foto: Petr Hejna

pohled na hrad z hradeb od borovice

Článek

Obvyklá cesta ke hradu Dívčí Kámen vede od vlakové zastávky Třísov, kde je možno bez problémů na parkovišti za tratí odstavit i vozidlo. Kousek za železničním přejezdem stojí vlevo od cesty mohutná Třísovská lípa, dosahující výšky 36 metrů a tím držící primát coby nejvyšší žijící lípa na jihu Čech.

Místo je počátkem vstupu do naučné stezky po stopách bývalého keltského oppida (nejjižnější v naší vlasti) a je údajně zdrojem silné pozitivní energie. I proto se objevila v 12. dílu televizního pořadu Paměť stromů, věnovanému stromům u klášterů a poutních míst. Vedle ní stojí kaplička, která musela být v roce 1989 přestěhována, jelikož lípa rostla tak razantně, že stavbu ohrožovala.

Pokud pokračujeme rovně po naučné stezce, dojdeme až k soutoku Křemžského potoka a Vltavy, kde se nachází přírodní rezervace Dívčí Kámen, stejnojmenná s nad ní se tyčící zříceninou. Bizarní Dívčí skálu, jejíž kolmá, téměř 80 metrů vysoká východní stěna tvoří ostroh v těsné blízkosti meandrující Vltavy, nelze rozhodně přehlédnout.

Zvířena je zde zastoupena především poštolkou obecnou a výrem velkým, ve vodách v okolí skály se můžete setkat s volavkou šedou, ledňáčkem říčním, vydrou říční a v neposlední řadě se vzácným rakem říčním. Na břehu řeky je po proudu k vidění nedokončená Bazikova elektrárna, ústí potoka s mokřady připomíná miniaturní lužní les, proti proudu pak míjíme cestou ke hradu kaskádovité kamenné hráze s z nevysoka padající vodou.

Zřícenina Dívčí Kámen je v tento mimosezónní čas volně přístupná, u vchodu je kasička pro dobrovolné příspěvky na obnovu stále probíhající konzervace čarokrásného objektu, takže vhodit tam přiměřenou částku (plné vstupné činí 40 korun), je rozhodně slušné a pro potřebu uchování paměti národa žádoucí.

Úctyhodné rozměry - délka 220 a šířka 45 metrů - jen potvrzují takřka neuvěřitelnou skutečnost, že panství Dívčí Kámen bylo svého času ekonomicky výnosnější než nedaleký Český Krumlov!

Info tabulka pod hradem uvádí, že toto místo díky své poloze a energetické síle bylo vždy významným kultovním, duchovním a náboženským místem a dodnes je ta silná pozitivní energie údajně na mnoha místech hradu znát a návštěvníkům je dáno nést ji dále s sebou. Zpáteční cestu je možno pro změnu podniknout po červené turistické značce, která ústí za kapličkou u lípy a skýtá zase jiný pohled na zříceninu z borové stráně nad potokem.

Na místě dnešního hradu stávalo pravěké hradiště, což dokládají nálezy archeologů. Jméno Dívčí Kámen je zřejmě starší než hrad, který zde byl postaven. Později bylo Rožmberky poněmčeno na Maidštejn. Od roku 1541 se o Dívčím Kameni, jednom z největších a nejmocnějších rožmberských hradů, písemné prameny zmiňují již jako o pustém hradu.

Galerie fotografií i dalších zajímavých míst v okolí zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám