Hlavní obsah

Mohou se potkat Marie Terezie a Ludvík XIV.? Na zámku Mníšku ano

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu a v neděli 27. a 28. ledna se zámek Mníšek pod Brdy opět otevře návštěvníkům. Připraveny jsou prohlídky pro dospělé i prohlídky pro rodiny s dětmi. Na nich děti uvidí i malou výstavku o historii módy a oblékání.

Foto: Anna Čelouchová

Císařovna Marie Terezie po boku Ludvíka XIV.

Článek

V sobotu 27. ledna bude zámek patřit pohádkovým skřítkům. Při prohlídkách Putování za zámeckými skřítky se děti seznámí nejen s hodnými, ale i zlobivými skřítky a trpaslíky. Patří mezi ně třeba škodolibý Kredencovník, který rozbíjí talíře, Krbovník, co schovává ponožky, nebo skřet odpadkový.

V neděli 28. ledna potkají děti ledovou královnu Elsu. Při Pohádkových prohlídkách se společně projdou slavnostními komnatami a budou si vyprávět o pohádkách.

Na závěr prohlídek čeká děti ještě velké množství malých princezen, královen i králů. Na výstavce o dějinách odívání uvidí 77 postaviček, které představují známé historické osobnosti napříč staletími. A tak tu vedle sebe mohou stát například královna Kleopatra a Karel IV., Sissi a madame de Pompadour nebo císařovna Marie Terezie a francouzský Král Slunce Ludvík XIV.

Marii Terezii děti spatří v jejím korunovačním modrém šatě a na francouzském králi si mohou zejména kluci prohlédnout, jak by chodili oni nebo jejich tatínkové oblečení na tehdejším panovnickém dvoře. Krajkami, mašličkami ani volánky se na pánském oděvu nešetřilo. Nechyběla mohutná paruka ani rozměrné klobouky. Dnes bychom asi dali přednost jiné módě.

Reklama

Výběr článků

Načítám