Hlavní obsah

Modré světlo, zvonky štěstí a vánoční inspirace zvou k návštěvě lapidária v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední z letošních vernisáží zažilo 6. prosince lapidárium Městského úřadu v Dobrušce. Jako velmi šťastné se v této předvánoční době ukázalo propojení Modrého světla a světla v nás prostřednictvím obrazů Evy Valterové, Zvonků štěstí Hany Ježkové a Vánočních inspirací Renaty Pultarové.

Foto: Dana Ehlová

Zahájení výstavy

Článek

Na výstavě se tedy představují tři ženy a každá v jiné oblasti.

Eva Valterová se představuje kolekcí svých obrazů Modrý svět a světlo v nás, o níž sama říká: „Modrá je barvou klidu, pohody a souladu. Modrá společně s bílou jsou barvami zimy. Světlo v nás otevírá srdce lásce, vytváří zázemí, dává pocit souznění, přináší pohlazení…“.

Na adresu autorky, civilní profesí učitelky, podotkl bývalý poslanec Parlamentu ČR Josef Ježek v úvodním slově: „Seznamovat mladou generaci s krásou a výtvarným uměním není v době počítačových her jednoduché. A pokud je učitel zároveň aktivním tvůrcem, tak své žáky může a umí oslavit o to více.“ 

Zvonky štěstí sběratelky Hany Ježkové a současné starostky obce Sedloňov na Rychnovsku v jedné osobě, nebo spíše jakékoliv zvony či zvonky jsou tím, s čím jsou spojeny vánoce téměř pro každého z nás.

„Myslím, že zásadním impulsem pro založení sbírky zvonů a zvonků bylo pořízení skutečných zvonů pro sedloňovský kostel. Její kolekce dnes má více jak pět set kusů a zahrnuje zvonky ze všech koutů světa, snad kromě Austrálie. Zvonky k vánocům zcela jednoznačně patří. Téměř v každé písničce cinkají nějaké ty zvonky, zvonky bílé, nebo zvonky štěstí, popř. k tomu z hor zní zvon,“ řekl o sbírce Hany Ježkové její manžel a bývalý poslanec Josef Ježek.

Renata Pultarová - majitelka Atelieru Renata v Opočně se na výstavě prezentuje vánočními inspiracemi v podobě dekoračních předmětů, kterými dotváří vánoční atmosféru této zajímavé výstavy. Podle slov Josefa Ježka její dekorace „mohou prosvětlit, ozdobit a zkrášlit naše domovy, stejně jako naše pracoviště nebo veřejné prostory.“  Ve svém ateliéru přitom Renata Pultarová nabízí nejen setkání s krásou dekorativních předmětů, ale i s dobrým vínem a gurmánskými zážitky a to je přesně to spojení, které dokáže zpříjemnit všední dny.  

Výstava je až do konce prosince přístupná v otvírací době městského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám