Hlavní obsah

Moderní bezbariérové bydlení pro seniory staví v Bohuslavicích

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohuslavice, k jejichž názvu leckdo téměř automaticky přidává "nad Metují", mají kolem jedné tisícovky obyvatel. Vedení obce v čele se starostou Jiřím Tojnarem se daří dosáhnout na dotace z různých zdrojů, a tak zde probíhají poměrně velké investiční akce.

Foto: Dana Ehlová

Slavnostní otevření domu pro seniory, v němž vznikne osm bezbariérových bytů, je naplánováno na 3. září, kdy se v obci také koná pouť.

Článek

V letošním roce je tou úplně největší akcí dostavba domu pro seniory v těsné blízkosti stylově zrekonstruovaného evangelického kostela, na místě bývalé fary. Akce s rozpočtem 10,2 miliónu Kč, z něhož 4,8 miliónu Kč pokryje dotace, začala 24. září 2015.  

Téměř pět miliónů určitě potěšilo "strážce obecní pokladny", zároveň však přineslo velký problém v tom, že celá dotace musela být proinvestována ještě v loňském roce.

„Díky tomu, že na stavbě intenzivně pracovalo až třicet lidí, se vše zvládlo. Budova je pod střechou, má osazená okna, kompletní elektroinstalace,” prozradil starosta obce Jiří Tojnar, který je přesvědčen, že v Bohuslavicích bez problémů zvládnou dodržet termín kolaudace, která má proběhnout v srpnu.

Slavnostní otevření domu pro seniory, v němž vznikne osm bezbariérových bytů, je naplánováno na 3. září, kdy se v obci také koná pouť.

V současné době již Obecní úřad v Bohuslavicích přijímá žádosti zájemců, kterým musí být více než šedesát pět let. Oprávněným žadatelem navíc může být pouze osoba nacházející se v nepříznivé sociální situaci, jejíž příjem za rok přecházející uzavření nájemní smlouvy nepřesáhl tři čtvrtiny průměrné měsíční mzdy (v případě dvoučlenné domácnosti pak její jednonásobek). Další podmínkou uzavření nájemní smlouvy je to, že žadatel nesmí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem bytu, rodinného nebo bytového domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám