Hlavní obsah

Modeláři už se sjíždějí do Ostravy

Novinky, Jan Grossmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí už počtrnácté se amatérští nadšenci papírového modelářství zkoncentrují v Ostravě, aby prezentovali svoji tvorbu a obohatili návštěvníkům a obdivovatelům jemného umění začínající víkend. Na akci upozornil ostravský informační web.

Článek

Bělským lesem se nebudou tento pátek prohánět mamuti, jak zpívá nesmrtelný lokální patriot Jarek Nohavica. Dostaveníčko si tady naopak opět po roce dají soutěživí papíroví modeláři, kterým se opět po roce otevřou brány základní školy B. Dvorského v sídlištní zástavbě Bělského lesa.

Hostitelské místo poskytne svoje útroby dnes už tradičnímu modelářskému mistrovství Papír Show. Budova základní školy se stane domovským místem amatérských modelářů počtvrté, když předchozích deset ročníků probíhalo v základní škole Čkalovova v Porubě.

Podmínkou zájemců o zpřístupnění a aktivní účasti na modelářském svátku je dodání vlastní, autorské práce a zaplacení symbolické taxy po deseti korunách pro mladistvé a třiceti korunách pro plnoleté vystavovatele s tím, že za každý vyšší počet po třetím odevzdaném modelu podléhá poplatku pěti korun u dětí a deseti u dospělých autorů.

Turnaj samozřejmě probíhá v mnoha kategoriích, vždy podle náročnosti, velikosti a detailního provedení jednotlivých modelů, to vše v závislosti na věkové a oborové kategorii. „Přípravy jsou v plném proudu a všichni se už nemůžeme dočkat,” nechal se slyšet Martin Svoboda, organizátor a otec projektu.

Soutěžit se bude celkem ve čtyřech věkových kategoriích. Mladších, starších žáků, juniorů a seniorů. Do jaké skupinky se umělci rozmístí, rozhodne datum jejich narození. Pro ucelenější představu oborových kategorií se modely rozhodí na jednotlivé spojené stoly podle toho, odpovídají-li časově náročné diorámě, prostorovému obrázku či objektům kolové a pásové techniky. 

Ani letos si nenechá šampionát ujít pravidelný přispěvatel a účastník Filip Tarbaj, který je pamětníkem úplně prvního ročníku, kde jeho výtvory především historických architektonických dominant a kolejové techniky s panoramatickým přesahem sklidily obrovský ohlas a umístily se na nejvyšších místech výsledného bodování a hodnocení poroty.

Svoje dílčí úspěchy vždy v intervalu jednoho roku opakuje a už nyní může být ve svých sedmadvaceti letech trošku paradoxně považovaný za veterána a nestora rok od roku významnějšího turnaje. „Jsem připraven na vše, ale i letos si jdu pro výhru,” sdělil neskromně Tarbaj a nechává nahlédnout do krabice od bot s papírovými vláčky a železničním zázemím s nejvyššími ambicemi.

Přejímka probíhá v pátek od odpoledních pěti hodin do desíti. Hodnotit se začíná půl hodiny po uzavření registrace o půl jedenácté. Výsledky budou k dispozici další den, kdy už program pokračuje už pouze výstavou, a to od dopoledních devíti do čtrnácti hodin. Na vítěze čekají věcné ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám