Hlavní obsah

Mníšek pod Brdy zve na první ročník Rytířských dnů pro děti

Novinky, Marie Charvátová

V neděli 31. května začne na zámku Mníšku pod Brdy nová tradice. Uskuteční se první ročník Rytířských dnů pro děti. Čeká nás škola šermu, hry i soutěže plné odměn.

Foto: Anna Čelouchová

Diváci napjatě čekají, kdo v souboji zvítězí.

Článek

Šermíři, vojáci, mušketýři, žoldáci a rytíři, prostě stateční a udatní bojovníci. Ať jim říkáme tak či onak, pokaždé je potkáme v plné zbroji připravené chránit svou čest nebo bojovat o urozenou dámu svého srdce. Jaké mají zbraně a co jejich brnění? Bylo snadné se v něm pohybovat, nebo bylo těžké? Když rytíř upadl, už nevstal?

Možná to budeme moci zjistit na Rytířském dnu, který se pro děti koná na zámku v Mníšku pod Brdy v neděli 31. května od 11 do 16 hodin. Aby měli šermíři dostatek prostoru k zápolení, uchýlí se do zámecké zahrady. Členové skupiny historického šermu Alotrium předvedou ukázky souboje na život a na smrt, představí výstroj a zbraně mušketýrů, vysvětlí rozdíly mezi mečem, kordem, šavlí či palašem. Podle honosného zdobení mečů, pouzder a brnění se také poznalo, jak bohatý je jejich majitel. Někdo měl zbraně bohatě vykládané zlatem, perletí a slonovinou a někdo jen obyčejnou s jednoduchou ozdobou. Důležité ale jistě bylo, jak s ní uměl zápolit.

Kromě světa šermířů a bojovníků je pro děti připraven svět soutěží, her a den plný zábavy. Čekat je bude spousta úkolů a zastavení, kde děti prověří svou dovednost a zručnost v mnoha rozmanitých oborech. Mezi ně patří určitě i skákání, házení, hádání a co vše vás napadne. Dokážete se trefit do hradu? Umíte si představit lov na kance? Zvládnete šermovat? Než uzdvihnete meč opravdový, bude třeba velice poctivě a tvrdě trénovat. A k tomu jsou vhodné meče dřevěné. Jak vám půjde boj, zvítězíte? I když třeba ne, určitě zažijete plno zábavy a vysloužíte si kopu odměn.

Rytíři se dřív pohybovali i uvnitř zámku. Chodili do jídelen na hostiny, ve velkém sále se účastnili plesů. Dnes je můžeme vidět na velkých obrazech ve slavnostním brnění, jak pózují s mečem v ruce. Na stěnách kolem nich se představí části jejich oděvu. Plechové náramenice, břišní a zádové pláty, nákrčník, helmy i rukavice.

K rytířům patří i princezna a ta bude dokonce na Pohádkových prohlídkách provádět zámeckými komnatami. Jmenuje se Anička a bude si s dětmi vyprávět o pohádkách. Některé se k nám do zámku zatoulaly a rozhodly se, že si budou hrát na schovávanou. Všechny je musíme vypátrat.

Pohádkové postavy potkáte v Kouzelném sklepení zámku. Nejsou ledajaké, všechny pochází ze zámku a okolí. Čert si hraje se zámeckou věží, anděl někdy zavítá kromě sklepení i do kaple a víla s vodníkem se nastěhovali do vedlejšího velkého rybníka. Něco hezkého na památku z Rytířského dne si můžete vyrobit ve výtvarné dílničce a strávit tak na Mníšku pěkný den.

Reklama

Výběr článků

Načítám