Hlavní obsah

Mníšecký zámek bude své návštěvníky bavit po celé prázdniny

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta za pohádkou, Velikonoční prohlídky, bydlení šlechtické rodiny Kastů, šerm, hudba, řemeslné trhy, Pašijové hry, čtení z Bible, Staromníšecká pouť v zahradě, výtvarné tvoření a historie módy na malých panenkách. Tím vším se můžete bavit na zámku v Mníšku pod Brdy během velikonočních prázdnin.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek Mníšek pod Brdy prošel rozsáhlou rekonstrukcí a stal se místem, kde to žije po celý rok. V neděli Velikonoční se těšte na bohatý program.

Článek

Přestože se zima nechce nechat zahnat, na zámku Mníšku chystáme vítání jara a nové návštěvnické sezóny. V neděli 31. března zveme všechny malé i velké návštěvníky na 12. ročník Velikonoční veselice s kuřetem. Během celého dne bude probíhat sbírková akce, jejíž výtěžek poputuje na konto Pomozte dětem.

Přijďte se pobavit a zároveň podpořit dobrou věc. Během dne je připraven bohatý program na zámku, nádvoří i v parku. „Na své si přijdou zejména rodiny s dětmi, pro které máme přichystané speciální tematické prohlídky," prozradila průvodkyně dětí Růžena Langerová.

„Na Velikonočních prohlídkách si s dětmi budu vyprávět o zvycích a tradicích, které se váží k těmto svátkům. Povíme si o postních nedělích, o koledování nebo co znamenají barevné pentle na pomlázce," dodala.

Co dalšího čeká návštěvníky? Pestrý středověký jarmark, kde nakoupí dřevěné zbraně, dobré sýry jako od bači, medovinu pro zahřátí, velikonoční perníčky, proutěné košíčky a vše, na co si jen vzpomenou. K tomu zahraje kapela Balzám. Zve k tanci i poslechu.

Děti si určitě nenechají ujít šermířská vystoupení, která představí skupina Alotrium – O láskách pirátských, nebo vystoupení taneční a šermířské skupiny IRIS. Ve výtvarné dílně si mohou zejména malí zájemci uplést pomlázku nebo vymalovat vajíčko a spolu s rodiči v zámecké zahradě vyposlechnout dopoledne Pašijové hry v podání Magdalena o. p. s. nebo čtení z Bible.

Odpoledne od 13.00 hodin si v parku pro vás svůj program pod názvem Staromníšecká pouť připravil spolek ROREJS.

„Zámek rád přivítá ve svých komnatách i dospělé návštěvníky, a to na dvou prohlídkových trasách, které představují bydlení drobné šlechty na počátku 20. století," doplnila průvodkyně klasických prohlídek Anna Čelouchová. Trasy jsou rozdělené na reprezentační a soukromé komnaty tak, jak je měli zařízené jejich poslední obyvatelé. Prohlídky jsou doplněné dvěma pěknými výstavami v přízemí zámku.

Na jedné můžete díky Jarmile Kupkové proniknout do historie módy, na druhé si prohlédnout výtvarné práce Taťjany Krechové. Celodenní program je zahájen v 9.30 hodin a potrvá do 16 hodin.

„Vše pečlivě připravujeme a touto cestou bychom chtěli poděkovat i všem, kteří se na organizování akci spolupodílí – Květě Novotné z výtvarné dílny, spolku ROREJS, Magdaleně o.p.s. a všem ostatním, kteří neváhali věnovat svůj čas i um," dodala průvodkyně Marie Charvátová.

Prázdninový program je připraven i ve čtvrtek a pátek 28. a 29. března. Děti si mohou projít zámek na dobrodružné Cestě za pohádkou a to od 12.30 do 15.30 hodin.

V sobotu 30. března se na Velikonočních prohlídkách dozvíte, co jsou to jidáše, jak se peče mazanec, jak vypadá pštrosí vejce nebo třeba zjistíte, co je to kýchavá neděle. Úplně výjimečně má zámek své brány otevřeny taky v pondělí Velikonoční a připraven je program pro malé i velké návštěvníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám