Hlavní obsah

Mladý týnišťský big band a Rychnovský dětský sbor Carmina připravily swingové vánoční hody

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý týnišťský big band a Rychnovský dětský sbor Carmina, to jsou dvě hudební tělesa, která letos shodně oslavují dvacet let od svého vzniku a jež si za tu dobu vydobyla své pevné místo mezi příznivci hudby a sborového zpěvu nejen na Rychnovsku.

Foto: Milan Ondrák

Mladý týnišťský big band a Rychnovský dětský sbor při společném vystoupení

Článek

Již v roce 2004 se hudebníci a zpěváci domluvili na spolupráci a během osmi let potěšili posluchače společnými koncertními programy, jimiž byly: Swingové Vánoce, cyklus Jana Vičara O Káče s Káčou a několik dalších koncertů.

Letošní výjimečný rok ve znamení „20“ je však výjimečný i co se týče výsledku spolupráce, neboť hudební trh obohatí první společné CD. Jeho název – Veselé (Swingové) vánoční hody – v mnohém napovídá, co je jeho obsahem. 

Jedná se o vánoční skladby a nejznámější koledy v netradičním pojetí. Jedenáct z celkem třinácti skladeb (např. Půjdem spolu do Betléma, Dej Bůh štěstí, Nesem vám noviny, Jak jsi krásné neviňátko) aranžoval Milan Svoboda, jazzový skladatel, aranžér, kapelník Kontrabandu Milana Svobody a spousty jiných souborů. Úvodní skladba Příbramské koledy je dílem českého jazzového skladatele, aranžéra, pianisty a mosteckého rodáka Kamila Hály, který působil i jako dirigent jazzového orchestru Československého rozhlasu, a závěrečnou bonusovou směs aranžoval Václav Hybš.      

Zatímco Mladý týnišťský big band pracoval na CD začátkem září v nahrávacím studiu Václava Vlachého v Hradci Králové, Rychnovský dětský sbor natáčel v prostorách ZUŠ v Týništi nad Orlicí poslední zářijový víkend.  Nutno poznamenat, že na nahrávce spoluúčinkují všechna oddělení sboru - Koťata, Sluníčko, Rolnička, Ptáčata A, Ptáčata B, Carmina alta i Carmina.

Veselé (Swingové) vánoční hody budou slavnostně pokřtěny 9. prosince v Pelclově divadle v Rychnově nad Kněžnou, kde se uskuteční hned dva koncerty (od 15 a 17.30 hodin), aby se dostalo na všechny, kdo si nechtějí tak výjimečnou událost nechat ujít.

Vánoční nadílka zpěváků a hudebníků tím však zdaleka nekončí. Následující neděli 16. prosince budou obdarováni příznivci obou těles v Kulturním domě v Týništi nad Orlicí (v 15 hodin), kde nebude chybět ani zpěvák Martin Růža a o den později, tedy 17. prosince v Městském klubu Sokolovna ve Vamberku (v 19 hodin).  

Příznivci Týnišťského big bandu jistě pochopí, že z těchto důvodů mimořádně odpadá tradiční Novoroční koncert 2013, konaný většinou první lednový víkend.

Reklama

Výběr článků

Načítám