Hlavní obsah

Mladý autotronik z Ústí nad Orlicí opět patří mezi nejlepší

Novinky, Jindřich Kovář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jiří Lorenc, žák čtvrtého ročníku Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí, vybojoval jako reprezentant Pardubického kraje celkové třetí místo ve finále celostátní soutěže Autoopravář Junior 2018.

Foto: Jindřich Kovář

Jiří Lorenc s plaketou za bronzovou příčku u vozu Škoda Fabia R5

Článek

Těsně před velikonočními prázdninami probíhalo ve Škoda Training Centru v Mladé Boleslavi tradiční finále celostátní soutěže Autoopravář Junior. Tradice této soutěže žáků automobilních škol se již blíží hranici 25 let a k pořadatelům i sponzorům patří nejprestižnější firmy z oblasti Automotive, která je bezesporu tahounem naší ekonomiky. Z desítek firem zastřešujících tuto soutěž, vyčnívá šest hlavních partnerů - Škoda Auto, Bosch, Scania, Hella, Fronius a Würth.

V soutěži se vždy utkají žáci tří učebních a jednoho maturitního oboru, podle kterých je soutěž rozdělena na čtyři kategorie. Protože se každoročně soutěže účastní přes 4000 žáků z více než 120 škol, probíhají školní a regionální kola, do finále se tak probojují pouze ti nejlepší z jednotlivých krajů republiky.

Žáci Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí patří v posledních letech vždy k nejlepším, od roku 2010 přivezli již celkem 8 medailí, automechanici dvakrát zvítězili a dvakrát dosáhli na stříbro a jednu bronzovou vybojoval karosář.

Nejnovější úspěchy mají ale v jediném maturitním oboru, který je do soutěže zařazen, v oboru Autotronik. Od roku 2013 se mladí autotronici z Ústí téměř pokaždé prosadili na medailové pozice, ke dvěma bronzovým příčkám připojili celkové vítězství v roce 2016.

Také proto byla letošní výprava Střední školy automobilní pod mírným tlakem, zda dokáže na tuto příjemnou, ale poněkud zavazující tradici navázat. Školu a celý Pardubický kraj vyrazil reprezentovat Jiří Lorenc, žák čtvrtého ročníku, který zvítězil jak ve školním, tak v krajském kole, kde porazil nejlepšího autotronika z Holic.

Autotroniků se letos ve finále zúčastnilo celkem 14, po jednom z každého kraje. Jiří svou úlohu zvládl a ve velmi vyrovnané soutěži se opět prosadil na stupně vítězů. Nejúspěšnější trojice byla neuvěřitelně vyrovnaná, při celkovém maximálním počtu více než 400 bodů, rozhodovaly o umístění „na bedně“ pouze jednotlivé body, mezi prvním a třetím byl rozdíl čtyř bodů, mezi druhým a třetím dokonce bod jediný.

Také proto je celkové třetí místo a další bronzová medaile do školní sbírky velkým úspěchem, který potvrzuje, že automobilní škola v Ústí nad Orlicí připravuje žáky na jejich budoucí povolání opravdu velmi dobře. Srovnání s ostatními školami celé republiky, jaké přináší soutěž Autoopravář Junior, má již svou váhu a opakované úspěchy žáků ústecké školy řadí tuto školu k nejúspěšnějším z celé republiky.

Při slavnostním vyhlašování výsledků v multifunkčním školícím sále Škoda Training Centra si tak mohl Jiří Lorenc s klidným úsměvem vychutnat jako první z vyhlašovaných medailových pozic potlesk zaplněného sálu a převzít řadu cen věnovaných sponzory jak přímo jemu, tak škole, která ho tak dobře připravila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám