Hlavní obsah

Mladí pardubičtí varhaníci soutěží v Severním Irsku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varhaníci ze Základní umělecké školy, Havlíčkova 925, Pardubice - Daniel Nerad a Adam Suk - se v těchto dnech účastní důležité soutěže v Severním Irsku.

Foto: Pavel Svoboda

Varhaníci Daniel Nerad a Adam Suk (vlevo) reprezentují v Severním Irsku.

Článek

Mezinárodní varhanní soutěž "Northern Ireland International Organ Competition 2019", která se koná ve městě Armagh v Severním Irsku, je takřka jedinou letošní soutěží pro mladé varhaníky příslušné věkové kategorie.

Pardubická zuška vyslala dva talentované žáky v oboru varhany, pro jejichž rozvoj je účast v soutěži důležitá. Konkrétně Daniel Nerad a Adam Suk, oba ve věku pouhých 14 let, navíc oba již mají koncertní i soutěžní zkušenosti.

Adam Suk získal v minulém roce zvláštní cenu poroty na soutěži ProBohemia v Ostravě. Shodou okolností jsou také oba členy chlapeckého sboru Bonifantes.

„Účast chlapců v této zahraniční soutěži by nebyla možná bez podpory Krajského úřadu Pardubického kraje, který cestu podpořil dotací,” řekla Radka Zdvihalová, zástupkyně ředitele ZUŠ Pardubice, Havlíčkova, která mimo jiné pedagogicky vede Daniela Nerada.

Soutěž se koná ve dnech 19. až 21. srpna a má tři kategorie. Mladí varhaníci zahrají před mezinárodní odbornou porotou a za asistence irského registrátora. Účast českého asistenta nebo učitele při výkonu není povolena.

„Účast v soutěži oběma přinese klíčové zkušenosti, nové kontakty a ideálně přátelství se zahraničními vrstevníky v oboru,” dodal Pavel Svoboda, který je učitelem Adama Suka.

Reklama

Výběr článků

Načítám