Hlavní obsah

Mladí lidé z celého světa uklízejí židovský hřbitov v Holešově

Novinky, Dana Podhajská

Dobrovolníci z celého světa přijeli do Holešova na pravidelný úklid židovského hřbitova. Osm mladých lidí z Ruska, Ukrajiny, Španělska, Kanady a čínského Taiwanu bude následujících dvanáct dní pečovat o významnou židovskou památku České republiky.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Vyhrabat hřbitov, posekat trávu, očistit náhrobky a ošetřit jejich kovové části - to je konkrétní náplní jejich práce. Střídat ji budou se zábavou - opečou špekáčky, pojedou na výlet do Kroměříže a na Hostýn, za dětmi na letní tábor, setkají se s představiteli města a hned na úvod pobytu pobesedovali s veřejností. Společenský program postavený na snaze seznámit cizince co nejvíce s místními lidmi, zvyklostmi a kulturou je nedílnou součástí projektu.

„Tihle lidé přijíždějí z celého světa a je ohromné, že ze všech možností, které mají, si vyberou právě Holešov. Jsou inspirací pro zdejší lidi, kteří chtějí cestovat a pomáhat,” řekla Lenka Hasníková, která se o dobrovolníky stará spolu s koordinátory.

Projekt pro pořadatelské Městské kulturní středisko Holešov zajišťuje nevládní nezisková organizace INEX, která se od roku 1991 zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním.  

Holešovské židovské památky patří mezi významné destinace Česka. Šachova synagoga z roku 1560 je čtvrtou nejstarší synagogou v zemi a zároveň druhou na Moravě. Ceněna je díky vnitřní výzdobě polského typu, vybavení a skutečnosti, že spolu s pražskou byla jako jediná v zemi otevřena pro veřejnost i za socialismu.

V 17. století v ní působil významný světový učenec židovství rabín Šach, který je pochován na místním židovském hřbitově. Každý rok se k jeho tumbě přijedou pomodlit stovky zbožných Židů.

O zajímavostech a historii židovských památek v Holešově nedávno odvysílala reportáž i Toulavá kamera. Od 28. července do 2. srpna se v Holešově zároveň koná 15. ročník věhlasného Festivalu židovské kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám