Hlavní obsah

Mladí lidé se přidali k dobrovolným dárcům krve

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři desítky žáků Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku nově rozšířily řady dobrovolných dárců krve.

Foto: SŠŽTS

Žáci studijních i učebních oborů se připojili k akci Daruj krev.

Článek

Pomoci lidem, kteří jsou závislí na krevních transfúzích, se rozhodli budoucí instalatéři, zedníci, tesaři, truhláři, elektrikáři, mechanici kolejových vozidel, kadeřníci, strojní mechanici, stavebníci i žáci oboru strojírenská a elektrotechnická zařízení.

„Transfúzní služba v Šumperku se potýká s nedostatkem nových dárců. Naši žáci jsou mladí lidé s dlouhodobou perspektivou dárcovství, proto jsme se dohodli na hromadném odběru,“ objasnila Ivana Přikrylová, zástupkyně ředitelky školy.

Na šumperskou transfúzní stanici se mladí lidé vydali hned ve dvou termínech. 

„Zúčastnilo se 40 žáků. Po důkladném vyšetření a kontrolním odběru se z 33 stali prvodárci a jeden žák se podrobil odběru plazmy,“ přiblížila zástupkyně ředitelky.

Nejcennější lidskou tekutinu darovalo celkem 17 žáků studijních a 16 žáků učebních oborů.

„Jedná se o dobrovolné a bezpříspěvkové dárcovství, největší motivací je snaha pomoci lidem v těžké životní situaci. I přes počáteční obavy vše dopadlo na výbornou a u většiny dobrovolníků zvítězil pocit, že třeba právě jejich „kapka krve“ zachrání život někoho z nás,“ dodala Přikrylová.

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk od 18 do 65 let. Způsobilost k dárcovství posoudí zdravotníci na základě laboratorního vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám