Hlavní obsah

Mladí historici převzali tradici a pokračují ve vydávání vlastivědného sborníku

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 18. prosince byl v prostorách mladoboleslavského okresního archivu představen vlastivědný sborník Boleslavica ’13, který přináší kromě studií a článků z historie Mladoboleslavska například také výroční zprávy muzeí a souvisejících institucí a historicko-vlastivědnou bibliografii za rok 2012.

Foto: Petr Novák

Výkonní redaktoři sborníku Jan Juřena a Jiří Filip.

Článek

Publikace, kterou vydalo Muzeum Mladoboleslavska a Státní okresní archiv Mladá Boleslav, navazuje na tradici vzniklou v 60. letech minulého století, kdy vyšel sborník Boleslavica ’68. Bohužel ale většina z těch, kdo se na jeho vydání podíleli, poté nemohli dlouhá léta z politických důvodů publikovat. Mladoboleslavské muzeum se následně pokoušelo na vydávání sborníku navázat v osmdesátých a devadesátých letech, avšak plné obnovení tradice ztroskotalo tentokrát na finančních a organizačních problémech.

Zlom přišel až vloni, kdy především z nadšení dvou mladých historiků Jiřího Filipa a Jana Juřeny vznikl sborník Boleslavica ’12. Nyní je na světě Boleslavica ’13 a pravidelné vydávání sborníku je tedy na té nejlepší cestě. Není bez zajímavosti, že nejen zmínění dva hlavní redaktoři, ale i většina publikujících autorů patří k mladé generaci.

Témata článků jsou různorodá, například nález pokladu ze třicetileté války na katastru obce Bukovno, majetkové poměry členů boleslavské jednoty bratrské na počátku 17. stol., rekatolizace panství Dobrovice – Loučeň, svobodná obec řemeslnická, deníky Václava Františka Rudolfa, malíř Bedřich Ženíšek, sociální struktura mnichovohradišťských ochotníků, bombardování Mladé Boleslavi 9. května 1945 či vlastní životopis spisovatelky Anuše Mittenhubrové. Zastoupena je i oblast přírodovědy, a to příspěvkem RNDr. Václava Petříčka o botanickém výzkumu a ochraně přírodní rezervace Vrch Baba u Kosmonos.

Sborník je k zakoupení v Muzeu Mladoboleslavska a Infocentru Mladá Boleslav.

Již teď začínají autoři pracovat na příštím ročníku a uvítají další autory, kteří by v něm chtěli publikovat své příspěvky. Možnost publikace ve sborníku je otevřena nejen profesionálním historikům, ale také fanouškům historie, například studentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám