Hlavní obsah

Mladí hasiči z Kroměříže pomáhají i ve věci charity, nedávno obdarovali psí útulek

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dar ve formě psích granulí, nejrůznějších pamlsků a konzerv vybrali a posléze věnovali kroměřížskému psímu útulku Čápka mladí hasiči Sboru dobrovolných hasičů v Kroměříži. Nápad vzešel od Davida Pořízka, který se mladým hasičům věnuje od roku 2013.

Foto: Robert Rohál

Mladí hasiči se svým darem v psím útulku Čápka.

Článek

„Bylo to v roce 2012, kdy jsem se po velmi pečlivém rozhodování pustil do znovuobnovení družstva mladých hasičů města Kroměříž, kteří tu více jak deset let prostě nebyli. Jako člen Sboru dobrovolných hasičů města Kroměříž jsem měl možnost se setkat s členskou základnou děti v okolních sborech okresu Kroměříž - a snad i to byl jeden z důvodů, proč jsme do toho měli chuť jít a tento rest našemu městu nahradit,“ říká David Pořízek.

Kolektiv mladých hasičů Kroměříž začal fungovat na začátku roku 2013 a od založení až doposud je stabilně registrovaných a pravidelně trénujících třicet dětí ve věku od 6 do 15 let. Rozdělení na mladší a starší žákym, a tím jak děti rostou a „stárnou“ i na dorostence, kteří jsou limitováni do 18 let.

Tréninky probíhají jednou týdně, v letních měsících i dvakrát za týden a během sezóny, což je od března většinou každý víkend, to jsou i závody a soutěže nejen v našem okrese, ale po celém Zlínském kraji. Náplní tréninků a schůzek je především zdokonalování fyzické zdatnosti dětí, zdravověda, práce s buzolou - základy topografie, střelba ze vzduchovky, nauka o přírodě, uzlování a další disciplíny používané v požárním sportu.

Záběr aktivit je různorodý a tím pro děti zajímavý a zároveň poučný i do běžného života. Mladí hasiči se účastní branných závodů, soutěží v požárním útoku, štafetách dvojic, štafetách 4x60, útoku a štafetě CTIF a několika dalších disciplínách požárního sportu.

Nábor nových členů probíhá průběžně tak, jak mladší přecházejí do starších, ale pokud by měli děvčata a chlapci ve věku 7, 8 a 9 let zájem stát se členem družstva mladých hasičů, a jsou-li navíc sportovně nadaní, připravení se učit novým věcem, táhnout za jeden provaz jako tým, mohou se prostřednictvím webových stránek kontaktovat a domluvit se na konkrétní schůzce.

„Úspěchů za pět let, co byl oddíl založen, je nespočet, ale nás jako vedoucí těší především to, že to děti stále baví a jako kolektiv se snaží a zlepšují a někteří z nich se tím připravují na cestu práce profesionálního či dobrovolného hasiče,“ říká David Pořízek, který se snaží i o určitý přesah, což dokládá i dar psímu útulku.

Stačil nápad, aby samy děti mezi sebou vybraly peníze a nakoupily kopec psích pamlsků pro již zmíněný útulek Čápka, který sídlí na okraji Kroměříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám