Hlavní obsah

Mladí dobrušští učitelé vedli o prázdninách příměstský tábor na Novém Hrádku

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva mladí učitelé ze dvou dobrušských základních škol necelý prázdninový měsíc vedli příměstský tábor na Novém Hrádku v Orlických horách.

Foto: Jana Melicharová

Účastníci příměstského tábora

Článek

Mladí učitelé Martin Koblása a Jan Macek by si zasloužené prázdniny dokázali určitě představit jinak, než opět ve společnosti dětí. Oni ale dlouho neváhali a kývli na požadavek ředitelky mateřské školky z Nového Hrádku Mgr. Bc. Soni Brázdilové, aby ve dnech 17. července až 11. srpna vedli příměstský tábor na Novém Hrádku.

Projekt příměstského tábora vznikl jako projekt podpory zaměstnanosti rodičů na Novém Hrádku a v jeho okolí a byl podporován za zdrojů EU. Děti zde tak trávily celý den a spát pak chodily domů.

„Všichni víme, že i v mateřských školkách mají paní učitelky a děti prázdniny a že se velmi často stává, že v této době nemá děti kdo pohlídat, protože rodiče nemají dovolenou a babičky třeba zase čas. A tak na Novém Hrádku vymysleli projekt, který dostal název Příměstský tábor Nový Hrádek. A protože Nový Hrádek dobře znám, neboť moje manželka pochází z Nového Hrádku, oslovila mě paní Brázdilová, jestli bych jí s tímto projektem nepomohl a nestal se jeho hlavním vedoucím. Vzhledem k tomu, že mám dobrého kamaráda Honzu Macka, shodou okolností také učitele, oslovil jsem ho, zda by nechtěl být druhým vedoucím,“ začal své vyprávění o projektu Martin Koblása.

„Neváhal jsem a na Martinovu nabídku jsem okamžitě kývl, protože mám děti rád a práce ve škole mě baví. I když učím už ty větší, z těch malých prcků jsem neměl vůbec strach. A že jsem mohl strávit zasloužené prázdniny třeba na rybách, o tom jsem nepřemýšlel. Tady na Novém Hrádku jsem byl potřebnější,“ doplnil vyprávění svého kamaráda Jan Macek.

A tak si téměř 85 dětí ve věku 5 až 14 let, které se v průběhu tábora na táboře vystřídaly, užívalo nejen samotný Nový Hrádek, kde je zaměstnaly sportovní aktivity na hřišti u základní školy, ale i výlety do okolí a do vzdálenějších měst. Součástí tábora byla také beseda se členy Městské policie Dobruška, s vojáky také z Dobrušky a s nevidomou paní Renatou Moravcovou, která přijela i se svým asistenčním psem Xantou.

„Moc se nám také vydařily výlety do Dobrušky, kde si děti prohlédly rodný domek F. V. Heka, kterého známého spíš jako seriálového hrdinu F. L. Věka. Pak jsme si prohlédli radnici, z jejíž věže je krásný výhled na celé Orlické hory a kde jsou také prvotiny malíře Františka Kupky. Jeden výlet končil varhanním koncertem ve zdejším kostele. Z toho jsme měli trochu strach, neboť mnoho dětí slyšelo vážnou hudbu poprvé, přesto poslouchaly a vůbec nevyrušovaly. Opravdu nás překvapily,” dodali oba skvělí učitelé z Dobrušky.

A poděkování si zaslouží také studentka 5. ročníku učitelství na Univerzitě Hradec Králové Dominika Keslová a paní učitelka z místní základní školy Věra Voltrová, které na příměstském táboře pracovaly jako instruktorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám