Hlavní obsah

Mladá vína 2019 potvrzují výjimečný ročník

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pondělí 11. listopadu připadá svátek svatého Martina a tento čas již tradičně patří ochutnávce prvních vín. Ta podle Unie enologů ČR budou rozhodně patřit mezi výjimečná. Mladá vína roku 2019 tak nabídnou ojedinělý zážitek a poodhalí velký potenciál ročníku.

Foto: Vinařský fond
Článek

„Letošní mladá vína dominují svěžestí, krásnou aromatikou a pikantní kyselinkou. Vinaři se mohou spolehnout na skvělý poměr kyseliny vinné oproti jablečné, což ústí v pevnou strukturu vín a možnost zapojit i malolaktickou fermentaci bez ztráty svěžesti,“ zhodnotil letošní mladá vína předseda Unie enologů ČR Mojmír Baroň.

Podle něj se milovníci vín i občasní konzumenti mohou těšit i na kombinaci mladých vín se svatomartinskými husími specialitami.

„Křupavé kyselinky krásně doprovodí svatomartinské menu tučnějšího charakteru s pikanterií bílého zelí či lahodností zelí červeného, jež lépe doprovodí hedvábná vína červená,“ popsal Mojmír Baroň a dodal, že skrze mladá vína mohou konzumenti nahlédnout pod pokličku vinařům a vytvořit si očekávání k vínům seriózně doškoleným, pevným a vyspělým, která se budou z tohoto ročníku jistě držet na vrcholu své kondice velmi dlouho.

„Ročník 2019 je pro vinaře již nyní nezapomenutelný.  Skoro to vypadá, že Pánbůh miluje „devítky“, kdy ročníky 1999, 2009 i 2019 byly jednoznačně podarovány shůry,“ dodal Baroň.

Za letošní kvalitní úrodou stojí podle Unie enologů stabilní počasí s normální a vyrovnanou srážkovou činností a teplotami blížícími se dlouhodobým průměrům. Pozitivní vliv na sklizeň měl i průběh denních a nočních teplot, které ovlivnily množství a strukturu organických kyselin v hroznech, vdechly svěžest do aromatických látek budoucích vín a pomohly ve zpomalení vývoje, čímž přispěly také delšímu rozložení vinobraní.

Unie enologů České republiky, z.s. sdružuje enology působící v České republice s cílem organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictví, enologie, vinařství, zajišťovat osvětu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost a podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.

Byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským,  Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku.  K dnešnímu dni má 42 členů.

Unie enologů organizuje soutěž www.suchavinaonline.cz, jejímž posláním je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými víny Evropy a celého světa.

Další informace na www.unieenologu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám