Hlavní obsah

Mít kam jít, když není kam

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky profesní asociaci Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže v ČR právě vznikl celostátní portál pro sdílení aktivit, nápadů či návodů s názvem mitkamjit.cz.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Domy dětí a mládeže a střediska volného času v celé republice i takto hledají cestu, jak být stále v kontaktu se „svými“ dětmi. Spontánně tak začala vznikat celá řada vzdělávacích aktivit na dálku, především však pro šíření dobré mysli. Slogan portálu je ukryt v rébusu v záhlaví a zkuste na něj přijít.

V minulých dnech začali mnozí pedagogové zájmového vzdělávání napříč republikou vytvářet ve svých zařízeních různé zábavné, ale i vzdělávací programy pro volnočasové využití právě v těchto změněných podmínkách. U zrodu myšlenky celostátně sdílet takto vzniklé materiály stál Libor Bezděk, předseda Sdružení a zároveň ředitel Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy.

„Byli bychom velmi rádi, kdyby se s aktivitami, které původně vytvářely jednotlivé „domečky“ jen samy pro sebe, seznámilo co nejvíce návštěvníků tohoto nového portálu a jsem rád, že od myšlenky po realizaci uběhl pouhý týden,“ uvedl Libor Bezděk.

Portál se začal plnit minulý týden a do soboty se do něj přihlásilo již 110 těchto školských zařízení ze všech krajů a vloženo bylo více než 500 příspěvků. Příspěvky jsou děleny jednak podle věkových kategorií, od předškoláků až po náctileté, jednak podle zaměření příspěvku (hudební, divadelní, vědecké, technické apod.). Najít zde můžete nejrůznější návody na sportovní aktivity v domácím prostředí, recepty na vaření pro začínající kuchaře, přírodovědné pokusy „do kuchyně“ nebo aktuálně netradiční zdobení velikonočních vajíček.

Na mitkamjit.cz ale najdete i zajímavé filmové nabídky, virtuální projížďky po kolejištích železničních modelářů očima strojvůdce a mnoho dalších „ochutnávek“, které bezpochyby zpříjemní čas trávený doma.

„Jsem mile překvapen, kolik různých příspěvků se zatím podařilo shromáždit a věřím, že především děti, kterým tyto dny neutíkají úplně rychle, získají zdroj další inspirace a nápadů nejen pro časy koronaviru,“ dodal Bezděk.

Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže v ČR (SP DDM), je spolek, který hají zájmy středisek volného času, přispívá k jejich vzájemné spolupráci, udržuje a rozvíjí kontakty s dalšími subjekty v ČR i v zahraničí se stejným či obdobným zaměřením. Pracuje s dětmi, mládeží a dobrovolníky, pořádá a organizuje akce zájmového vzdělávání a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a ostatních zájemců.

Kontakt:

Ing. Mgr. Libor Bezděk, předseda Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže v ČR, e-mail: bezdek@ddmpraha.cz, 777 665 533

Daniela Requette, sekretariát SP DDM, 724 104 324

Reklama

Výběr článků

Načítám