Hlavní obsah

Mistrovství světa GT1 v Zolderu ve znamení zvratů

Novinky, Karel Kubeš

V pátek 8. dubna začal v belgickém Zolderu druhý podnik seriálu FIA GT1 Mistrovství světa. Tento start by se dal pro česko-srbskou posádku Fordu GT Martina Matzkeho a Miloše Pavloviče nazvat válkou všech proti všem.

Foto: Karel Kubeš

Miloš Pavlovič a Martin Matzke

Článek

V měřeném tréninku, kdy dosáhl  Pavlovič velmi dobrého desátého času v závodním poli a Matzke se chystal na druhou sérii měřeného tréninku, přišla ledová sprcha.

„Miloš dostal penalizaci za přejetí traťové linie v nejrychlejším kole, a tak jsme  rázem přišli o náš nejlepší čas, což znamenalo pokles na patnácté místo, a tím  i o možnost účasti v další fázi tréninku. První závod jsem rozjížděl já a jsem rád, že jsem to v té velké strkanici v první zatáčce zvládl, do druhé zatáčky jsem vjížděl jako desátý,“ řekl Martin Matzke.

V dalším kole však přišel kontakt se Stefanem Muckem na Astonu, což znamenalo propad na patnáctou příčku. Pak se Martinovi podařilo předjet jednoho ze soupeřů, a tak byl rázem za Fordem týmové kolegyně Vaniny Ickx. Když byl odstup minimální, dal Martin několikrát Vanině najevo, že ji bude předjíždět. Ona naznačila, že rozumí, a tak Martin v šikaně zahájil předjíždění. V té chvíli ho Vanina zavřela tak nešťastně, že došlo ke kolizi obou Fordů, a to znamenalo konec pro obě posádky.

„Je to velká škoda, že to takhle dopadlo. Nakonec dojelo jen devět vozů z celého startovního pole, tudíž těžily z vývoje a kolizí během závodu posádky ze zadních startovních pozic. Ještě je co zlepšovat a bude-li dostatek času na testování, začnou jistě přicházet i výsledky. V plné míře využívám zkušenosti z minulých let a věřím, že nastane doba, kdy přijdou i cenné body,“ dodal Martin Matzke.

Druhý nedělní závod startoval Miloš Pavlovič a i jemu se start povedl. I když na trať po hromadné nehodě vyjel Safety Car, tak se po několika kolech pole rozjelo a Pavlovič si do střídání svoji pozici udržel. Martin Matzke pak po výměně jezdců dokončil závod na jedenáctém místě.

Další podnik mistrovství světa, který  jezdce čeká, se pojede  v portugalském Algarve 8. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám