Hlavní obsah

Mistr světa v parašutismu na pamětních mincích

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci občanského sdružení Červené barety předali pamětní minci manželce několikanásobného mistra světa v parašutismu a světové parašutistické jedničky té doby - pplk. i. m. Jaroslava Jehličky.

Foto: Michal Mucha

Pamětní mince v kategorii Osobností vojenského a sportovního parašutismu.

Článek

Jaroslav Jehlička tragicky zahynul spolu s dalšími 11 kamarády v roce 1972 na železničním přejezdu v Bulharsku, když se výprava vracela z mezinárodní soutěže (Mistrovství spřátelených armád v parašutismu). „Touto osobností jsme tak zahájili prezentaci osobností vojenského a sportovního parašutismu,“ řekl předseda sdružení Jindřich Starý.

„Chceme tak vzbudit u široké veřejnosti zájem o velké osobnosti našeho národa v oblasti výsadkové a to ať už vojenské nebo sportovní. Chceme ukázat, že máme být na co hrdi a věříme, že i mladá generace bude na odkazy našich předků a jejich skutky a činy právem hrda,“ dodal.

Paní Jehličková, která minci s vyobrazením svého manžela přijala, byla velmi dojata. Mince byla předána i pro jejich dceru.

Jaroslav Jehlička se narodil 7. 8. 1927 v Chrudimi. Pracoval jako strojní zámečník v závodě Transporta až do roku 1949. V této době vznikalo v naší poválečné armádě výsadkové vojsko a parašutismus a ten ho natolik zaujal, že v průběhu výkonu základní vojenské služby provedl prvních 13 seskoků.

Po skončení vojenské služby se vrací zpět ke svému původnímu povolání, ale na parašutismus, který mu tolik učaroval, nezapomíná. Provádí seskoky v rodné Chrudimi a již v roce 1953 se stává krajským para – instruktorem a v roce 1954 je přijat do reprezentačního družstva sportovních parašutistů SVAZARMU. V tomto roce získal i titul Mistr sportu a v již roce 1956 získává titul Zasloužilý mistr sportu.

V roce 1963 byl přijat za důstojníka ČSLA v hodnosti kapitána a následně byl ustanoven trenérem Armádního Sportovního Družstva v Prostějově. Se svými armádními svěřenci získal řadu mezinárodních i světových ocenění a jméno Jehlička je uznáváno po celém světě. Během své závodní činnosti překonal 19 světových a 25 národních rekordů v přesnosti přistání ve dne i v noci.

21. března 1957 vytvořil společně se Zdeňkem Kaplanem a Gustavem Koubkem světový rekord ve výškovém skupinovém seskoku padákem, kdy tito tři českoslovenští parašutisté seskočili z letounu typu IL-28V z výšky 12 580 metrů. Obdobný seskok provedli ještě 27. března 1957 a to z výšky 12 200 metrů. Oba seskoky byly uznány jako světové rekordy a po dobu více než jednoho roku nebyly překonány.

V roce 1964, jako příslušník ČSLA získává titul Mistr - výsadkář. Od roku 1967 je nositelem nejvyššího ocenění FAI (Fedération Aeronautique Internationale) a získává průkaz G se zlatým odznakem se třemi diamanty. Jako první člověk na světě, psal se rok 1969, provedl 5000 seskoků. Celkem za svůj život provedl 6045 seskoků. 

Během své závodní a trenérské činnosti vychoval řadu následovníků a stal se legendou. Byl mu udělen titul zasloužilý trenér a byl nositelem řady vyznamenání a ocenění, dvakrát obdržel vyznamenání Za statečnost a v roce 1969 mu byl propůjčen Řád práce. Jaroslav Jehlička byl sportovcem tělem i duší, klidný, tichý a kamarádský člověk. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám