Hlavní obsah

Mistr knihař Jiří Fogl představil své umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě se v úterý 6. listopadu uskutečnila beseda s mistrem knihařem Jiřím Foglem na téma Umělecká a knižní vazba. Beseda byla spojena s praktickými ukázkami knižních vazeb a zdobením kůže slepotiskem.

Foto: Josef Zajíc

Mistr knihař Jiří Fogl před besedou.

Článek

Kniha je základ poznání především u malého dítěte. Kniha ohmataná s mírně ohnutými rohy ukazuje, že byla čtena. Taková kniha je vzácnost a v rodině je relikvií. 

"Jiří Fogl založil Knihařství Jiří Fogl a Pavlína Rambová se svou dcerou 1. září 1991. Kromě knihařských prací (opravy knih, knižní vazby, umělecké knižní vazby) se Fogl věnuje paspartování, adjustaci, rámování a specializuje se na takzvané faksimile, kazety a vkusné etuje na cenné předměty. Vyrobil například celokoženou schránku na žezlo rektora Opavské univerzity, kazetu na klíč od hlavního města Prahy, kazetu pro Madeleine Albrightovou, Billa Gatese, Juana Antonia Samaranche a kazetu pro Papeže Benedikta XVI. Zvláštní kapitolou tvoří faksmile vzácných historických knih. V posledních letech Jiří Fogl vázal Codex Gigas (Ďáblova bible), Kostelecký kancionál a Rukopisy královny Rejčky," představila mistra knihaře tisková mluvčí a PR GVUO Jana Šrubařová.

Jiří Fogl při besedě rozdal přehledy o tipech vazeb, druzích vazeb a jejich zařazení, o pracnosti a přípravě. Pro zájemce přichystal i stručný popis Ručního zdobení vazeb slepotiskem. Účastníky besedy seznámil s teorií a praxi techniky při umělecké vazbě knih na zakázku.

Mistr knihař Jiří Fogl zhotovuje vazby jako jednotlivé originály. Každá kniha, byť jde o vazbu toho samého textu je originál, protože při umělecké tvorbě rytí do kůže slepotiskem a konečné vazbě knihy není možné se "strefit" vždy stejně. O to je vazba vzácnější a originálnější. Taková kniha se pak stává pokladem, který se předává z generace na generaci.

Po teoretickém základu Mistr ukázal praktickou kresbu do kůží různou technikou. Odpověděl na řadu otázek především mladým lidem, kteří se besedy zúčastnili. V závěru si někteří zájemci mohli vyzkoušet - pod zkušeným okem Mistra - své osobní pokusy při umělecké kresbě slepotiskem do kůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám