Hlavní obsah

Mistr četby 2019 navštěvuje vědeckou knihovnu už bezmála 40 let

Novinky, Marcela Stehlíková

Moravskoslezská vědecká knihovna vyhodnotila v rámci Března - měsíce čtenářů svého Mistra četby 2019. Po pečlivém výběru se jím stal Zbyněk Dvořák. Byl oceněn nejen proto, že množství jeho výpůjček dosáhlo v roce 2018 úctyhodného čísla 423, ale protože vědeckou knihovnu navštěvuje téměř 40 let.

Foto: Marcela Stehlíková

Zbyněk Dvořák, Mistr četby 2019

Článek

Zbyňka Dvořáka ke čtení přivedla maminka, učitelka základní školy. Ke každé přečtené knize si vedl zajímavým způsobem čtenářský deník – ne slovně, ale prostřednictvím obrázku k názvu knihy, pouze se jménem autora a ilustrátora.  

S vědeckou knihovnou je spojen od okamžiku, kdy v době svých studií sháněl cokoliv o Tomáši Baťovi a musel do knihovny, protože „by jej doma asi mohla nakazit nějaká Baťova podnikatelská ideologie“ (úsměv). Knihy si objednává pro osobní, ale i pracovní účely. Odbornou literaturu si vybírá tematicky ke své práci lektora vzdělávání dospělých. Nejraději má literaturu faktu, protože reálné příběhy mu připadají ještě dramatičtější a plastičtější než ty vymyšlené.  

Mistr četby se svěřil se svými nejsilnějšími čtenářskými zážitky z poslední doby. Nejprve zmínil knihu Edvard Beneš: politický životopis od Zbyňka Zemana. Silně na něj rovněž zapůsobila kniha Ivana Fíly Muž, který stál v cestě o Františku Krieglovi, který jako jediný v srpnu 1968 nepodepsal moskevskou kapitulaci a vzepřel se vstupu sovětských vojsk. A co právě čte? Na nočním stolku má rozečtenou knihu Silvie Lečíkové Baťovský prodavač o systému vedení prodejen, péči o zákazníka, vzdělávání prodejců, výběru zaměstnanců a celém systému prodeje.  

Zbyněk Dvořák obdržel ocenění od ředitelky vědecké knihovny Libuše Foberové 28. března za přítomnosti pracovníků knihovny. Pro příští rok byla nasazena vysoká laťka, která se bude dalším čtenářům jen těžko překonávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám