Hlavní obsah

Místní akční skupina vybrala k financování 27 projektů na podporu šumperského venkova

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní akční skupina Šumperský venkov zveřejnila výsledky prvních dotačních výzev z Programu rozvoje venkova (PRV) a Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). MAS vybrala k financování celkem 27 žadatelů. Do regionu tak půjde více jak 20 miliónů korun.

Foto: Petra Kucinová

Ilustrační foto - Dotace Místní akční skupiny Šumperský venkov

Článek

Projekty na podporu drobných podnikatelů, zemědělců a lesníků

V případě 1. dotační výzvy PRV, zaměřené na investice pro zemědělce, podnikatele a lesníky, MAS vybrala k podpoře 16 z celkově 23 přijatých žádostí o dotaci. Žadatelé si tak mezi sebou přerozdělí bez mála 3,5 miliónu korun. Projekty vytvoří minimálně 4 pracovní místa.

Zemědělskou techniku s dotací pořídí celkem 4 zemědělci z Loučné nad Desnou a Nového Malína. Ti díky 50-70procentní dotaci budou moci zakoupit podrývák, luční brány, čelní nakladač a obraceč v celkové hodnotě téměř 600 tisíc korun.

V případě malých podnikatelů bylo vybráno k podpoře celkem 11 projektů. 2,8 miliónu korun tak půjde na podporu drobného podnikání - rozšíření autoservisu v Rapotíně, studnařské vybavení pro mladého živnostníka z Dolních Studének, rozšíření pneuservisu o služby měření 3D geometrie v Petrově nad Desnou, vybavení velkolosinské pralinkárny, vybavení hudebnin v Novém Malíně, pořízení stranového mulčovače živnostníkem z Rapotína, obnovu penzionu ve Velkých Losinách, pořízení užitkového automobilu v případě rodinné stavební firmy z Oskavy, rekonstrukci objektu pro zpracování palivového dříví v Novém Malíně, drobné vybavení pro živnostníka v oblasti vodoinstalatérství a topenářství z Vikýřovic nebo provozovny odpočinkového centra ve Velkých Losinách. Podnikatelé měli možnost žádat o dotaci ve výši 45 procent.

Na pořízení techniky pro výchovu a obnovu lesního porostu v Hrabišíně žádala obec dotaci téměř 50 tisíc Kč.

Projekty na podporu obcí na Šumpersku

V rámci pěti vypsaných výzev IROP bylo podpořeno všech 11 projektových žádostí přijatých kanceláří MAS s celkovou dotací 17 miliónů Kč. Díky dotacím místní akční skupiny tak dojde k realizaci zážitkové dílny ručního papíru v Ruční papírně Velké Losiny, parkovacího systému v Libině, rekonstrukci hasičské zbrojnice v Oskavě a Velkých Losinách, pořízení hasičských automobilů v Bludově a Loučné nad Desnou a vybavení hasičů požární technikou v Libině.

„Ve výzvě zaměřené na bezpečnost dopravy budou podpořeny celkem čtyři projekty. Rekonstrukce chodníků, autobusových zastávek a veřejné zeleně, včetně umístění dvou měřičů rychlosti v Hrabišíně, rekonstrukce chodníků a umístění měřiče rychlosti v Rapotíně, výstavba a rekonstrukce chodníků a autobusové zastávky a též umístění měřiče rychlosti v Hraběšicích a rekonstrukce a výstavba nových chodníků v Sobotíně,“ doplnil manažer MAS Matěj Podhajský.

Všechny projektové žádosti nyní přechází k další administraci na Centrum pro regionální rozvoj (CRR) a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

„V rámci strategie CLLD „Z lázní do lesů a hor, to je náš krásný region II“ chystáme další výzvy na druhou polovinu roku 2018,“ uzavřel předseda MAS Šumperský venkov Radim Sršeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám