Hlavní obsah

Miss Junior na ulici

Novinky, Kateřina Hamr

První adventní neděli se do Prahy sjely dívky největší soutěže miss u nás, aby se podívaly na noční město očima dřívějšího bezdomovce a prostituta. Dozvěděly se, jak přežít na ulici, čeho se za tmy vyvarovat či jak se na ulici zabezpečit. Zážitek vskutku syrový, emotivní, šokující, ale preventivní.

Foto: Jan Šibík, archiv Miss Junior

Miss Junior se vydala s Karimem do noční Prahy, poodhalit roušku života lidí na ulici.

Článek

Projekt společnosti Pragulik umožňuje nahlédnout do světa na okraji společnosti. Průvodci jednotlivých prohlídek mají s životem na ulici osobní zkušenost. Pořadatelé (nejen) soutěže krásy Miss Junior se rozhodli věnovat soutěžícím prohlídku s bývalým prostitutem, narkomanem a bezdomovcem s HIV Karimem. Karim (vlastním jménem Karel Lampa) jako průvodce prohlídek o pražském podsvětí ukazuje noční odvrácenou tvář života na ulici. 

„Jsem v Praze každý den, nikdy jsem ji z tohoto úhlu pohledu nezažila, ale teď ji, a celkově situaci bezdomovců a lidí v tísni, budu vnímat úplně jinak. Moc děkuji Karimovi a týmu Miss Junior za tuhle příležitost,” ohodnotila jednoznačně Miss Junior Středočeský kraj Karolína Brunnerová. 

Za tým soutěže se prohlídky zúčastnily Adéla a Iveta. „Měli jsme možnost vidět noční život a lidi okolo nás úplně jinak. Zjistili jsme proč, kdy a kde jsou tito lidé, o kterých bychom vůbec neřekli, čím doopravdy jsou. Karim je velice milý, příjemný chlapík a na vše nám rád odpověděl. Prohlídku bych doporučila mnoha přátelům, někomu trošku pro zastrašení, jinému zase protože vím, že by ho to velice zajímalo,” uvedla Adéla, kterou doplnila Iveta: „Celkově jsme se dozvěděli spoustu věcí, které bychom se nikde jinde nedozvěděli. Karim byl úžasný, šla bych znova, klidně stokrát."

„Nejen že jsem Prahu viděla i jiným úhlem, ale také jsem se dozvěděla hodně zajímavostí, které bych třeba na internetu stoprocentně nenašla. Pro mě to bylo rozhodně výborné ponaučení do života! Všem doporučuji! Karim je úžasný a pozitivně naladěný člověk. Děkuji Miss Junior za skvělou zkušenost a možnost dozvědět se něco víc,” přidala se Miss Junior Moravskoslezského kraje a Miss Internet Natálie Kočendová.

Na prohlídku přijela i Miss Junior Zlínský kraj Kamila Krupová: „Jelikož nejsem z Prahy a pocházím spíš z malého města, tento svět pouličního života jsem na vlastní oči moc často neviděla. Nejvíce mě šokovalo, že se to opravdu může stát každému bez ohledu na věk, původ či vzdělání. Domnívám se, že by prohlídku měl navštívit každý. Osobně myslím, že mě to přimělo zapřemýšlet nad tím, jak se takové situaci vyhnout.”

„Chtěla bych poděkovat Karimovi za krásnou večerní prohlídku po Praze. Dokázala jsem se vcítit do lidí, kterým nebylo přáno, a otevřelo mi to oči. Díky Karimovi vím, čeho si všímat a na co si dávat pozor. Člověk si nedokáže uvědomit, kolik zla a zákeřnosti ve světě číhá. Měli bychom bezdomovce, prostitutky a feťáky respektovat, protože někteří jsou se svým životem spokojeni. Každý je tvůrcem svého života a jaký si ho nastaví, takový ho má. Prohlídku po Praze s Karimem by měl zažít každý. Karim je velmi hodný člověk a odpoví vám na jakékoliv otázky. Myslím si, že po této výzvě by každý změnil názor na lidi z ulice a choval by se k nim jinak. Jsou to lidé, ne zvířata,” shrnula Miss Junior 2017 ČR Kateřina Huňáčková.

Dalším unikátem výpravy byla skutečnost, že cestu reportážně zachytil známý český fotograf Jan Šibík.

Reklama

Výběr článků

Načítám