Hlavní obsah

Ministryně školství navštívila Plzeňský kraj

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návštěvu Plzeňského kraje přijela v úterý 29. září ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Návštěvu zahájila Kateřina Valachová na Krajském úřadě Plzeňského kraje.

Článek

Návštěvu zahájila Kateřina Valachová na Krajském úřadě Plzeňského kraje, kde spolu se členy Rady Plzeňského kraje v čele s hejtmanem debatovala o vzdělávání mládeže, motivaci mladých lidí k tomu, aby neodcházeli po studiu za prací do ciziny, ale také se hovořilo o nedostačujících kapacitách mateřských škol nebo nedostatku technicky vzdělaných mladých lidí.

Z krajského úřadu vedla cesta ministryně školství na 33. ZŠ Terezie Brzkové v Plzni, kde se zúčastnila slavnostního otevření Fotbalové akademie. Pilotní projekt Fotbalové akademie se otevřel letos poprvé právě v Plzeňském kraji. Součástí slavnostního otevření bylo také krátké fotbalové utkání v podání mladých nadějných fotbalových talentů.

Během dopoledne se Kateřina Valachová a hejtman Václav Šlajs jako diskutující zapojili v Techmania Science Center do diskusního panelu s názvem "Technické školství je in a cool". Z názvu je patrné, že debata se týkala problematiky nedostatku technicky vzdělaných pracovníků a s tím souvisejícího malého zájmu studentů techniku studovat.

„Nelze ovšem spoléhat jen na aktivity ministerstva. Aktivitu je potřeba vyvíjet i na krajské úrovni, o což se sami snažíme. Jsem přesvědčen, že je třeba začít u rodičů a zvýšit jejich informovanost v této oblasti. Náš národ je vnímán jako národ spojený s průmyslem a průmyslovou výrobou a domnívám se, že tato tradice nás zavazuje a měli bychom na jejím zachování pracovat společně,” uvedl hejtman Václav Šlajs.  

Během návštěvy Techmanie byla naplánována také krátká prohlídka vědeckého centra a planetária.

Krátce po poledni se uskutečnil pracovní oběd, při němž se ministryně setkala se zástupci Západočeské univerzity a města Plzně. Odpoledne byla na programu debata s řediteli škol na téma "Aktuální otázky ve školství", která se uskutečnila na Středním odborném učilišti elektrotechnickém na Vejprnické ulici v Plzni. Ještě před samotnou diskuzí se Kateřina Valachová setkala krátce s žáky přímo v moderně vybavené dílně Elektropneumatiky s diagnostikou řízení procesů.

„V Plzeňském kraji hrál velkou roli fakt, že má šedesát pět let tradici strojírenského průmyslu, který samozřejmě ovlivňuje i vzdělávání a následné uplatnění na trhu práce. Právě tím jsme se řídili při sestavování programu. Mám dobrý pocit ze setkání s pedagogy Středních i základních škol, učilišť, snažila jsem se jim přiblížit, co v tomto ohledu MŠMT dělá a chystá i do budoucna. Za velmi cennou vazbu považuji i názory rektorů a děkanů, stejně jako budoucích studentů pedagogiky. Ostatně to je jeden z důvodů, proč výjezdy absolvuji,” uvedla ministryně Valachová.

Závěr návštěvy v Plzni strávila Kateřina Valachová debatou s budoucími učiteli na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám