Hlavní obsah

Ministr zemědělství Marian Jurečka diskutoval s vedením Moravskoslezského kraje

Novinky, Josef Zajíc

Ministr zemědělství Marian Jurečka se na pracovní návštěvě v pátek 2. května setkal se zástupci vedení Moravskoslezského kraje. Společně debatovali o aktuálních problémech regionu souvisejících s jeho resortem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.6.2017 Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil MSK.

Článek

Diskuze se týkala čtyř témat, které společně na setkání s ministerm zemědělství zástupci Moravskoslezského kraje projednali.

K tématům patřila například modernizace školního statku v Opavě, ve kterém probíhá praktická výuka žáků Masarykovy střední zemědělské školy a Vyšší odborné školy.

„Statek bychom chtěli modernizovat, protože má potenciál stát se nejprogresivnější vzdělávací institucí svého oboru v republice. V současné době hledáme finanční zdroje na realizaci projektu. Do majetku kraje bychom chtěli získat pozemky na nichž škola hospodaří od Státního pozemkového úřadu," sdělil hejtman Ivo Vondrák.

Zástupci vedení Moravskoslezského kraje probrali s ministrem také kvalitu cest v obcích, které byly zdevastovány při nezbytné těžbě kůrovcem napadeného dříví, zkvalitnění úrovně zemědělského poradenství i podporu zemědělství v odloučených oblastech regionu, například na Osoblažsku.

Obě strany se shodly, že pro tyto oblasti, postižené zejména odchodem obyvatel, je důležitý komplexní přístup, který by zvýšil jejich atraktivitu a zlomil dosavadní trend. Proto bude Moravskoslezský kraj spolu s ministrem zemědělství hledat společná řešení v rámci stávajících dotačních příležitostí i při přípravě nového programovacího období po roce 2020.

Podle krajské tiskové mluvčí Petry Špornové shoda panovala také v názorech na podporu místních zemědělců a preferování jejich výrobků v jídelnách krajských sociálních zařízení škol a nemocnic. To vše by mohlo přispět ke stabilitě v regionu.

„V republice obecně chybí podpora jídelen, které by kladli důraz na kvalitu a čerstvost surovin s podílem bio výrobků od tuzemských producentů. Chtěl bych apelovat na všechny, aby se zdravé suroviny dostávaly především do nemocnic pacientům, vyžadujících speciální péči a mladým lidem,” konstatoval ministr Marian Jurečka.

„Jak dostat kvalitní lokální potraviny do našich zařízení, už v současné době řešíme a hledáme cesty k realizaci. Pro všechny v našem regionu je lepší jíst zdravé potraviny naší produkce místo zmražených polotovarů,” dodal hejtman Ivo Vondrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám