Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví navštívil nemocnice v Plzeňském kraji

Novinky, Alena Lochmannová

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v úterý 3. června navázal na návštěvu Plzeňského kraje z dubna letošního roku a navštívil nemocnice v Plané na Tachovsku, Stodu a Klatovech.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Druhou zastávkou byla Stodská nemocnice zřizovaná Plzeňským krajem.

Článek

Debata s představiteli nemocnic se točila zejména kolem zdravotnických poplatků a systému vzdělávání mladých lékařů. Na Tachovsku se řešila problematika akutní péče v regionu.

Na setkání v plánské nemocnici byla také přizvána starostka Plané Martina Němečková a starosta Tachova Ladislav Macák, kteří otevřeli problematiku dostupnosti akutní péče na Tachovsku. Ze společné diskuze vzešel příslib projednání možnosti rozšíření provozu chirurgické ambulance v Plané na večerní hodiny a víkendy.

„Možnost zajištění rozšířeného provozu chirurgické ambulance bychom chtěli ještě projednat s Karlovarským krajem, do Plané za ošetřením dojíždí mnoho pacientů z Mariánskolázeňska,” uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Druhou zastávkou byla Stodská nemocnice zřizovaná Plzeňským krajem. Zde ministra zdravotnictví přivítali vůbec poprvé za dobu fungování nemocnice. Ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar provedl návštěvu po prostorách, které se připravují na rekonstrukci.

„Na podzim letošního roku plánujeme rekonstrukci operačních a porodních sálů, navazovat budou opravy oddělení JIP a také rekonstrukce vstupní haly,” přiblížil Alan Sutnar a dodal, že také připravují prostory na nové CT, které nemocnici chybělo.

„Nové CT by mělo být v provozu od 1. ledna 2015. V současné době se stavebně připravují prostory pro nové zařízení a v přípravě je také výběrové řízení na dodavatele,” doplnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek.

Při společné debatě také zmínil ředitel příznivý ekonomický vývoj nemocnice a problematiku personálního obsazení mladými lékaři.

„Těší mě, že je nemocnice ekonomicky stabilizovaná, to je dobrá zpráva. Otázkou způsobu přípravy mladých lékařů se intenzivně zabýváme. Hlavními změnami by podle mých představ mělo být omezení počtu základních oborů a zejména to, aby se příprava mladých lékařů uskutečňovala v malých nemocnicích,” uvedl ministr Svatopluk Němeček.

V závěru návštěvy zavítal ministr zdravotnictví do Klatovské nemocnice, kde si prohlédl novorozenecké oddělení, trakt intenzivní péče a rehabilitaci. Ředitel nemocnice František Lešundák představil hospodaření nemocnice, mimo jiné v souvislosti s nárůstem výkonnosti a výší úhrad za péči.

Ministr pochválil Plzeňský kraj, že v dobách restrikcí ve veřejných rozpočtech, dokázal pacientům druhého nejlidnatějšího regionu v kraji postavit moderní nemocnici a zlepšit zdravotní péči.

Reklama

Výběr článků

Načítám