Hlavní obsah

Ministr kultury Balvín navštívil Jablonec nad Nisou

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou navštívil ministr kultury v demisi Jiří Balvín. Podíval se do Městského divadla, mincovny, muzea skla a bižuterie a večer vyvrcholil koncertem Magdaleny Kožené.

Foto: Petr Mráček

Ministr kultury ČR Jiří Balvín v Jablonci nad Nisou

Článek

Balvín navštívil Jablonec nad Nisou na pozvání ředitele Městského divadla Pavla Žura.

Zajímavá byla exkurze do České mincovny. Byla založena v roce 1993 a navázala tak na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Po celou dobu své existence je výhradním dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. Je jedinou tuzemskou mincovnou oprávněnou razit mince pro centrální banku.

Mezi zajímavé exponáty patří Pamětní stříbrná 2000 Kč mince se zlatou vložkou. Právě zlatou vložkou byla mincovna první v Evropě a druhá na světě. Unikátem je třeba Pamětní medaile pro papeže Pavla Jana II., kterou mu vezl bývalý prezident Václav Havel. Tyto medaile jsou pouze dvě na světě a autorem návrhu byl student jablonecké školy.

Balvín prošel celým provozem a seznámil se s úplnou výrobou mincí, od vstupní kontroly materiálu, přes braznice, až po samotnou ražbu. Prozradil, že by nebyl tak trpělivý při výrobě, jako jsou zaměstnanci firmy. Závěr exkurze patřil zápisu do pamětní knihy České mincovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám