Hlavní obsah

Milan Knížák vystavuje v klatovské galerii U Bílého jednorožce

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech se 8. února konala slavnostní vernisáž výstavy Žít jinak. „Sám autor se vernisáže nezúčastnil z důvodu nemoci, ale domluvili jsme s ním komentovanou prohlídku na 23. března, a když vše půjde dobře, zahraje tu i Aktual," řekla kurátorka PhDr. Lucie Šiklová.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Milan Knížák vystavuje v klatovské Galerii U Bílého jednorožce

Článek

Na začátku výstavy stála Rea Michalová. Výstava je putovní a putovala z Opavy, přes Karlovy Vary, Zlín až do Klatov.

„My jsme tady taková tečka. K výstavě máme knihu, v níž je její text. A ode mě jen tři věty, které mě napadaly během instalace. První věc je, že jsem pracovala v NG, když tam byl Milan Knížák generálním ředitelem, a já jsem mu říkala, že mu budu držet palce. Ještě bych chtěla připomenout, že je to člověk křehký, citlivý a velký romantik. A to bych ráda, kdyby skrze tuto výstavu se k vám dostalo. Vždy, když je nějaká výstava, tak si ji procházím a vybírám to ´svoje´dílo, které bych si nejradši odnesla domů. Nikdy se mi to nepovede, a tady jsem si vybrala obraz, který se jmenuje Duše je kus Boha,” řekla na úvod kurátorka výstavy PhDr. Lucie Šiklová.

Při přípravě výstavního projektu Milan Knížák - Žít jinak byla autorka výstavy PhDr. Rea Michalová motivována nejen skutečností, že od autorovy poslední komplexnější výstavní prezentace uplnulo již třináct let, tak zejména faktem, že od doby, kdy se Milan Knížák stal mediálně známým, se téměř vytratilo z obecného povědomí, že tento ´enfant terrible´ české kultury je jednou z nejvýznamnějších osobností mezinárodní umělecké scény druhé poloviny 20. století.

„Šíře autorova záběru, jeho komplexnost, spjatá s autentičností, je fenomenální – rozpíná se od obrazů, objektů, instalací, environmentů, návodů, přes hudbu, návrhy módy, design, architektonické projekty, básnické a prozaické texty, reflexe, fotografie, koláže atd., až k projevům zcela nových kategorií, zahrnujících charakteristiky více médií. A tak protože řada jeho aktivit se vystavování vzpírá a dynamický tvůrčí naturel bytostně nesnáší ustrnutí, rozhodla jsem se tento projekt koncipovat jako jakousi ´neúplnou retrospektivu´ zaměřenou především na výtvarnou část jeho práce,” uvedla Rea Michalová.

Během vernisáže promluvila i ředitelka Galerie U Bílého jednorožce Ing. Hana Kristová. Připomenula, že Knížák byl dlouholetým rektorem AVU a poté ředitelem NG v Praze.

„Myslím, že jeho trvání v těchto funkcích hned tak nikdo nepřekoná. Když jsem před patnácti lety měla možnost mluvit s Ivanem Magorem Jirousem, který byl jeho vrstevník a mluvil o panu Knížákovi velice nezaujatě, vyplynula z jeho řeči jedna věta, která mne zaujala. Řekl: Milan Knížák je génius! A já s ním naprosto souhlasím," sdělila Hana Kristová.

Spolupráce s Milanem Knížákem v minulosti v Galerii U Bílého jednorožce byla prý vždy výborná. Ředitelka obdivovala jeho schopnost praktičnosti, schopnost pro jeho přesné sdělení věci, schopnost nezdržovat se malichernostmi, ale jít přímo na kořen problému.

Výstava Milana Knížáka Žít jinak bude k vidění do 7. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám