Hlavní obsah

Milan Drobný slaví sedmdesátiny, narozeninový koncert bude v lednu

Novinky, Robert Rohál

Sedmdesáté narozeniny oslaví v pondělí oblíbený zpěvák, skladatel a textař Milan Drobný, který si dodnes drží image elegantního sympaťáka. Širokou popularitu získal kdysi v pražském Semaforu, kde slavil úspěchy s písničkami Píseň pro kočku a Kytky se smály.

Foto: archiv autora

Zpěvák Milan Drobný a slovenský moderátor Miro Fančovič.

Článek

Narozeniny na koncertním jevišti ale Milan Drobný oslaví až 13. ledna 2015, a to na jevišti pražské Lucerny. Vedle něj přitom vystoupí řada jeho pěveckých kolegů, mezi nimiž nebude chybět ani Jiří Suchý, Petr Spálený, Yvonne Přenosilová, Václav Neckář, Yvetta Simonová, Leona Machálková nebo Meky Žbirka.

Pražský rodák (*8. 12. 1944) vystudoval konzervatoř, kde byl v prvním ročníku posluchačem herectví a hudební komedie, zatímco ve druhém a třetím ročníku studoval operní zpěv. V roce 1962 se zúčastnil soutěže Hledáme nové zpěváky, což mu zajistilo angažmá v pražské kavárně Vltava, kde se poprvé setkal s Karlem Gottem.

A právě s Gottem odešel v roce 1963 do Semaforu, kde právě hledali náhradu za Waldemara Matuška. V divadle si pobyl půl roku, protože odešel na vojnu, nicméně po dvou letech se vrátil. Na prknech Semaforu slavil své první úspěchy v roce 1966 ve hře Zuzana není pro nikoho doma, kde zpíval písně Kytky se smály a Píseň pro kočku, ale objevil se i v dalších hrách jako Poslední štace nebo Tak co, pane barone?

Tehdy se na pár let se spojil s Country beatem Jiřího Brabce, což trvalo do roku 1969. To byl také rok, kdy nechyběl ani ve velké show československých zpěváků na veletrhu gramofonových společností MIDEM v Cannes. V roce 1970 se zúčastnil rozsáhlého západoevropského turné s Karlem Gottem. Po návratu spolupracoval s orchestry Karla Vlacha a Václava Hybše, později měl za zády vlastní doprovodnou kapelu.

Během let zpíval v celé řadě evropských zemí, ale vystupoval také v Egyptě, v Jižní Americe nebo na Kubě. V roce 1994 zpíval krajanům v Kanadě a Americe a v roce 2000 podnikl turné po Austrálii. Vedle toho se zúčastňoval také domácích (Bratislavské lyra, Děčínská kotva) i zahraničních festivalů (Rostock, Split, Sopoty).

Jako autor slavil Milan Drobný úspěch na Bratislavské lyře 1973, kdy byla jeho písnička Šálek šípkové čaje s textem Vladimíra Poštulky a v podání Aleše Ulma oceněna bronzovou lyrou. Od té doby napsal spoustu písní i pro své další kolegy - Waldemara Matušku a Karla Gotta nevyjímaje.

Mezi jeho velké hity patří písně Bambule bijou bác, Pláču, pláču sůl, Běž, řekni to těm skalám, Najdu klíč a vejdu bránou, Růže růžová, Já si ten moučník neměl dát, My s kapitánem Korkoránem nebo Můj syn je drobný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám