Hlavní obsah

Mikulovští postavili legální stěnu pro graffiti

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mikulově vznikla nová legální stěna pro tvorbu graffiti. Osmnáct metrů dlouhá stěna vysoká tři metry vyrostla u hlavního tahu Brno-Vídeň, poblíž budovy kasina Abbas.

Foto: Jitka Sobotková

Legální stěna pro graffiti v Mikulově u hlavního tahu Brno-Vídeň

Článek

„Už dlouho jsem hledal možnosti, jak komunikovat se zástupci komunity, která se věnuje tvorbě graffiti, a žádal jsem je, aby nám neničili svými výtvory památky a nově opravené fasády domů,“ uvedl starosta města Rostislav Koštial. Zároveň ale přiznává, že komunikovat s někým, kdo chce zůstat inkognito, není jednoduché. Ale společnou řeč, byť přes písmenka, nakonec obě strany našly.

Sprejeři původně měli nápad, že vyzdobí areál amfiteátru. „Smyslem nové betonové konstrukce na amfiteátru je však její čistota a rozhodně by to bylo architektonicky ke škodě,“ vysvětlil starosta a hledal jiné řešení a zdroje mimo rozpočet města.

Nakonec se mu pro realizaci myšlenky vytvořit speciální legální zónu pro tvorbu graffiti podařilo získat majitele firmy Stavebniny Rostislava Šnajnara a ten poskytl betonové desky, které namontovala firma Tedos.

„Máme kvalitní legální stěnu a po diskusi s Radkem Králem jsme se rozhodli, že ty desky budou demontovatelné. Protože čas od času na nich vzniknou poměrně kvalitní umělecká díla. A jednou by třeba v Mikulově mohla vzniknout sbírka touto umění,“ říká starosta města.

Vznik legální stěny kvituje i komunita, pro kterou byla vytvořena. Starosta města má příslib, že se pokusí vychovávat své členy tak, aby neškodili ve městě a nestříkali po památkách a fasádách domů.

Šestice polí se ujala a stěna se zaplňuje

„Vedli jsme na radnici polemiky, proč vytvářet sprejerům podmínky. Já ale argumentuji tím, že tu máme i jiné zájmové, kulturní a sportovní činnosti, pro které vytváříme podmínky a podporujeme je. A i toto je přeci činnost mladých,“ vysvětlil starosta města a očekává, že sprejeři budou držet slovo a budou tvořit pouze na legální zdi. Ta by se mohla také časem rozšířit o další panely.

Ohlasy na vstřícnost města Mikulova a osobní iniciativu starosty Rostislava Koštiala kvitují samotní sprejeři na svém serveru: „Tyjo, takovýho pana starostu bych chtěl taky teda..."

Reklama

Výběr článků

Načítám