Hlavní obsah

Mikulovský pivovar Mamut otevřel dveře

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zákulisí benjamínka mezi minipivovary, který o sobě dal vědět loni v létě, nahlédlo téměř sto padesát zájemců. Mikulovský Mamut je 17. února pozval na návštěvu.

Foto: Jitka Ilčíková

Kromě Mamuta se čepoval zimní speciál - Mastodont.

Článek

Jak to vypadá v malém pivovaru, který se zrodil v krajině uprostřed vinic? A jak se pivo vlastně vaří? Odpovědi zvědavcům naservíroval během dne otevřených dveří přímo Libor Ilčík, spolumajitel takřka rodinného pivovaru s názvem Mamut.

„Návštěvníky jsme zavedli do provozu o dvou místnostech a vysvětlili jim, jak pivo vaříme. Téměř každý ví, že se pivo vaří, ale málokdo si umí představit konkrétní postup,“ popsal, v čem prohlídka spočívala.

Nechyběla ani ochutnávka. „Pro tuto příležitost jsme uvařili silný zimní speciál, patnáctistupňového Mastodonta, ale samozřejmě jsme nabídli i oblíbené stálice, tedy deseti a dvanáctistupňového Mamuta,“  upřesnila Jitka Ilčíková, která se ve firmě stará o marketing.

Pivovar se specializuje na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. Nabízí klasiku – nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Zlatavý mok z jeho produkce chutná hořce, ale ne drsně. Ve vůni je cítit slad a chmel.

Mamut by tak měl podle Ilčíka zákazníkům připomenout, jak chutná tradiční poctivé pivo. „Varna, ve kterém ho vaříme, je otápěna přímo dřevem, ze surovin používáme pouze slad, chmel a vodu, a formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám