Hlavní obsah

Mikulovem se budou linout vůně rozličných kuchyní z celého světa

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovský Festival národů Podyjí zve i letos k jedinečnému setkáním pod širým nebem, kdy lze na jednom místě ochutnat speciality z téměř celé Evropy, ale i Asie. Setkání na mikulovském Náměstí se koná třetí červencový víkend.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Kulinářský a hudební festival má již šestnáctiletou tradici. „Jeho posláním je připomenout si, že kulturu i gastronomii Podyjí utvořila řada národů, které tu zanechaly něco ze svých zvyklostí. A celá akce tak dává těmto národnostním skupinám příležitost představit své hudební, taneční, divadelní a kulinářské výtvory,“ řekla za organizátory festivalu z občanského sdružení Národy Podyjí Sylva Chludilová.

Bohatý program a dvě desítky kuchyní provoní mikulovské Náměstí o víkendu 17. – 19. července.

Festival začne již v pátek 17. července v 18 hodin v galerii Konvent veřejnou diskusí s názvem Překážky jako výzvy. Se svými příspěvky na ní vystoupí herec Pavel Nový, který se podělí o svůj životní příběh, podnikatel a filantrop Martin Hausenblas, Jana Juřenová či Zbyněk Tureček.

„Zazní příběhy, z kterých bude jasné, že různé překážky, ať už tělesného či jiného rázu, nemusí být v životě konečná, ba naopak lze díky nim život využít a proměnit, a to na osobní i společenské rovině,“ uvedla Sylva Chludilová.

V galerii Konvent bude ten večer také probíhat komentovaná výstava prací klientů příspěvkové organizace Srdce v domě. Večer na Náměstí zahraje Depeche Mode Revival Band a KAZ Band.

Sobotní program bude pestrý jak kulturně, tak chuťově. Na Náměstí se objeví stálice s výbornou kulinářskou nabídkou i nováčci. Představí se kuchyně z Podpálaví, mongolská, krétská, vídeňská, ruská, srbská, malokarpatská, kavkazská, moravská, arménská, bulharská, vietnamská, kelecká, záhorácká, italská, romská, židovská, asijská, komžská a svůj stánek bude mít i příspěvková organizace Srdce v domě z Klentnice, ve kterém žijí lidé se zdravotním handicapem.

Hlavní kulturní program na Náměstí začíná v deset hodin dopoledne a potrvá až do dvaadvacáté večerní. Kromě místních kapel Jazz Petit, Rosen Trio a Cimbaltiro vystoupí také skupina Au Co, která předvede vietnamské lidové tance, africké písně a tance zazní v podání skupiny Camara, slovenský klezmer představí Rabi Gabi, makedonský folk Livada a zatančí i romský dětský soubor Piroš Rouža. Večer bude publikum bavit rakouská rocková kapela Leora a Edo Klema a Klenoty spustí šarišský radostný filk rock. Nebude chybět ani ochutnávka místních a rakouských vín v přízemí radnice.

V sobotu bude pod mikulovským Náměstím také zahájeno letní putování po vinařských stezkách Mikulovska, které pořádá nadace Partnerství. Stovky příznivců lahodného vína se vydají od 9 hodin objevovat jeho krásu do místních vinařství a na Náměstí se opět setkají odpoledne kolem 17. hodiny.

Nedělní Permanent Breakfast se letos bude konat opět od 10 hodin na Náměstí. Na závěr Festivalu národů Podyjí projde centrem města od 17 hodin průvod krojovaných Chorvatů s koňským povozem.

Reklama

Výběr článků

Načítám