Hlavní obsah

Mikulov pozve turisty do upravené zámecké zahrady i na putování historií města

Novinky, Jitka Sobotková

Byť je teprve únor, Mikulov už intenzivně připravuje na novou turistickou sezónu. Doprovázet ji bude několik novinek.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Do Mikulova míří každý rok více a více návštěvníků. Do turistického informačního centra v loňském roce zamířilo bezmála sto tisíc lidí. Branami Dietrichsteinské hrobky prošlo loni více než čtrnáct tisíc návštěvníků.

Velký zájem zaznamenalo i Regionální muzeum v Mikulově, a to zejména o nově zrekonstruovanou synagogu, kterou po její rozsáhlé obnově navštívilo loni deset a půl tisíce návštěvníků. Samotný zámek pak téměř čtyřiačtyřicet tisíc lidí.

K hojně navštěvovaným patří i jeskyně Na Turoldu. Do jejich útrob se přišlo podívat dvacet devět tisíc návštěvníků. A mezi navštěvované stálice patří i židovský hřbitov, který si v loňském roce prohlédlo na devět tisíc lidí.

„V letošním roce město Mikulov nově turistům nabídne obnovený pruský hřbitov a zrekonstruovanou zvonici a kostel svatého Šebestiána na Svatém kopečku,“ informovala Kateřina Korandová z odboru rozvoje a živnostenského podnikání Městského úřadu v Mikulově.

Obyvatelé Mikulova i odborná veřejnost bude s napětím očekávat také rozsáhlé úpravy barokní zahrady a obnovu teras v zámeckém areálu, které by měly být dokončeny na podzim letošního roku.

Jedním z turistických lákadel letošní sezóny bude expozice v prostorách Dietrichsteinské hrobky, která byla otevřena v loňském roce.

„Expozice Od loretánského kostela k hrobce Dietrichsteinů návštěvníky seznamuje s poutnickou historií a architektonickým vývojem památky,“ řekla Marcela Koňáková, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová, která hrobku provozuje.

Výstavu doprovází publikace Dobromily Brichtové, nazvaná Pod tvými ochrannými křídly, jež vypráví o historii kostela Povýšení svatého kříže a hrobky. Stálou expozici doplňuje také dámský hrobový oděv, patřící Karolíně Maxmiliáně Dietrichstein, hrobové nálezy, získané při antropologickém výzkumu, mobiliář, plastiky a obrazy, které byly ve sbírkách Regionálního muzea v Mikulově.

„V současné době vzniká nový projekt, který naváže na stávající výstavu a představí další z nalezených hrobových oděvů Dietrichsteinů žijících v Mikulově,“ doplnila Marcela Koňáková.

Turistické informační centrum v Mikulově letos nabídne návštěvníkům speciální agro programy, které připravilo ve spolupráci s vinařstvím ZD Sedlec. „Během tří hodin se účastníci programu seznámí s prací ve vinici, dostanou výklad o pěstování révy a podívají se do výrobního sklepa s degustací vína,“ upřesnila Marie Jedličková z TIC Mikulov.

Další novinkou bude i komentovaná prohlídka zaměřená na poutní minulost a historii města Mikulova. Návštěvníci během ní zhlédnou místní církevní stavby – Dietrichsteinskou hrobku a křížovou cestu s kaplí sv. Šebestiána na Svatém kopečku. Prohlídka bude zakončena v klášteře kapucínů na Vrchlického ulici, dnešní galerii Konvent manželů Knorrových.

Reklama

Výběr článků

Načítám