Hlavní obsah

Mikulov oslavuje víno multimediálním představením a prestižní vinařskou soutěží

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálavské vinobraní 7. až 9. září v Mikulově rozvine tematiku poznávání vína multimediálním představením, které spojuje ušlechtilost koní a vín, nabídne prestižní vinařskou výstavu a mistrovství v poznávání vůní ve víně.

Foto: Jitka Chromá

Letošní 65. ročník Pálavského vinobraní se v Mikulově koná 7.-9. září

Článek

V pátečním večeru 7. září budou zahrady barokního zámku v Mikulově patřit projektu společnosti  Acaballado - Osedlaná vína. Toto reprezentativní místo se stane unikátním jevištěm představení, které zapojí všechny smysly diváků do velkolepé podívané, v níž hlavní roli hrají dynamická krása koní a chuť vín. V průběhu večera, který bude moderovat populární herec Zdeněk Junák, diváci ochutnají několik vynikajících vzorků a uvidí ukázku drezury, dozví se něco z historie chovu, shlédnou praporovou show, multimediální projekci přímo na starých zdech zámku.

Scénář a režie je dílem Vojtěcha Fatky, drezuru koní předvede Sandra Doležalová. Víno zajišťuje Moravská Banka vín pod vedením someliéra Stanislava Šídy.

Velký zájem mezi soutěžícími, odborníky i veřejností očekává prestižní veřejná výstava Národní soutěže vín - Mikulovské vinařské podoblasti, která probíhá po celou dobu Vinobraní v hlavním sále Zámku v Mikulově. Odborná porota zvolí Šampiona výstavy a nejlepší červené víno podoblasti, přihlášená vína budou moci ochutnat i návštěvníci výstavy.  Do soutěže se přihlásilo již více než 400 vzorků vín od zhruba 40 vinařských firem.

Víno je charakteristické nejen svou chutí, ale mnoha vůněmi a k plnohodnotnému prožitku poznávání vína čichem patří. Proto v Gajdošově sále zámku proběhne zábavně-vzdělávací akce Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně. Je přístupná všem návštěvníkům vinobraní, minulé ročníky měly u veřejnosti ohlas a popularita této u nás i v Evropě ojedinělé akce vzrůstá.

Po celý víkend návštěvníky čekají také prohlídky a řízené degustace v několika místních vinařstvích. V Kapucínské ulici, přímo v historickém centru, vyroste vinařské městečko se stánky jednotlivých výrobců vína a gastronomických specialit.

Festival každoročně navštíví tisíce lidí, Mikulov je však připraven dostát dobré pověsti moravských hostitelů. Marcela Koňáková, ředitelka pořadatelské společnosti, k tomu uvedla: „Víno chceme představit jako součást naší kultury. Rádi bychom návštěvníkům ukázali, jak inspirativní může být  a kolika smysly je třeba k němu přistupovat, abychom mu porozuměli.“

Festival vín, gastronomie a kultury s dlouho tradicí, prestižní vinařskou soutěží, exkluzivním uměleckým programem, který se pořádá každoročně o druhém zářijovém víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám