Hlavní obsah

Mikulov dal sbohem Jednomu světu

Novinky, Dana Smrčková

Festivalu dokumentů o lidských právech doběhly v Mikulově závěrečné titulky. Na svém účtu má stovky otisků prstů, jedenáct filmů, tři koncerty, dvoje dílničky, jedno divadlo a vystoupení Petra Váši.

Foto: Dana Smrčková

Jevištní reportáž Divadla Líšeň publikum uchvátila zpracováním a šokovala obsahem.

Článek

Festival se ani letos neomezil na promítání, diváky navíc čekal bohatý doprovodný program. Jeho součástí byl taky pokus o rekord. Nápis Jeden svět nakonec tvoří stovky otisků prstů, dlaní i psích tlapek.

Fanoušky fyzického básnictví potěšil Petr Váša, mladou generaci přilákal zase páteční koncert dvou studentských kapel Mrs. Hill a Wild Eggs. Problematiku korupce tematizovalo Divadlo Líšeň jevištní reportáží Putin lyžuje.

Do světa zrakově postižených zasvětil zájemce stánek brněnského Tyflocentra, Centrum ekologické výchovy nabízelo laskominy, které respektují principy Fair trade. A o víkendu si děti mohly díky občanskému sdružení 7 DNÍ vyrobit třeba ozdobu z čajových sáčků, dopisní obálku nebo bambuli z vlny.

„Filmový festival v Mikulově skončil, jeden svět přetrvává i po jeho ukončení. Jak bude vypadat, je jenom na nás. Diváci měli možnost zhlédnout velmi silné dokumenty, které vzbuzovaly nejrůznější emoce, což je moc dobře. Probouzely empatie, což je ještě lépe. A od empatie je jenom krůček k pomoci. Aby člověk mohl být druhému nápomocen, měl by být pravdivě informován. A v tom vidím hlavní poslání filmového festivalu Jeden svět,“ shrnula Sylva Chludilová z Mikulovské rozvojové, která měla festival na starosti.

Na promítání pro veřejnost nedorazili pouze místní. Třeba Ondřej Antoš z Prahy si vybral hned tři projekce včetně filmu Krev v mobilech, který přinesl šokující odhalení. Totiž že každé zavolání nepřímo podporuje konžskou válku o naleziště minerálů, bez nichž by se žádný mobil neobešel.

„Jsem z toho dokumentu poněkud zaražený. Na světě je tolik utrpení, že kdyby ho měl člověk vnímat v celé šíři, tak by se z toho zbláznil. Otázkou je, co s tím budeme dělat. Každý by měl začít asi sám u sebe. Změní se ale jen málo, pokud prioritou číslo jedna zůstane touha po moci a bohatství,“ zamyslel se Antoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám