Hlavní obsah

Mikulov a slovinské město Piran spojuje nejenom cestovní ruch

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Mikulova minulý týden zavítala na přátelskou návštěvu delegace ze slovinského přímořského města Piran v čele se starostou Peterem Bossmanem.

Foto: Jitka Sobotková

Starosta Mikulova Rostislav Koštial (vpravo) společně se starostou slovinského Piranu Peterem Bossmanem.

Článek

„Mezi našimi městy vidím velkou podobnost, jsme pro turisty zajímavými místy. A zejména v této oblasti by mohla být naše vzájemná spolupráce velmi prospěšná,“ řekl starosta Piranu, lékař, původem z Ghany. Mikulovský starosta Rostislav Koštial se s touto myšlenkou ztotožňuje a pokud bude vůle na obou stranách, tak by mohla obě města v budoucnu uzavřít i oficiální partnerství.

Město Mikulov má v současné době šest partnerských měst, se kterými na různých úrovních spolupracuje zejména v oblasti cestovního ruchu, kultury, sportu a školství. Jsou jimi slovenský Bardějov a Galanta, polský Túchow, rakouské lázeňské město Laa an der Thaya, izraelský Qatzrin a moravské město Šumperk. Neoficiální kontakty udržuje také s rakouským Drasenhofenem a slovenskými Kúty.

Slovinské město Piran by svou velikostí a zaměřením bylo podle starosty Mikulova ideálním partnerem. „Spojuje nás nejenom cestovní ruch, jehož bonusem je u Slovinců moře, ale také je to vinařská oblast a vše tak koreluje s jižanským naturelem, který je oběma městům blízký,“ řekl Rostislav Koštial.

Zástupci Mikulova byli v Piranu v listopadu loňského roku a nadále chtějí se slovinskými partnery spolupracovat zejména na platformě výměny zkušeností. Například v oblasti řešení dopravy v centru města. Slovince naopak při letošní srpnové návštěvě zajímalo, jak v Mikulově funguje městská policie, bytová politika či jací zahraniční investoři v Mikulově podnikají.

Reklama

Výběr článků

Načítám