Hlavní obsah

Mikulášská nadílka skupiny Žamboši

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po listopadovém recitálu Slávka Janouška a Luboše Vondráka připravuje Malá scéna za oponou Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí další koncert, jenž se ponese v duchu folku či spíše šansonu. Na čtvrtek 6. prosince si zde od 20.00 hodin pro své fanoušky připravují mikulášskou nadílku Žamboši.

Foto: Promo ŽAMBOŠI

Skupina Žamboši zahraje ve Valašském Meziříčí.

Článek

Letos je to přesně deset let, co vsetínský písničkář Honza Žamboch představil veřejnosti svůj projekt nazvaný Žamboši, ve kterém působí společně se svou manželkou Stáňou. Jejich Pravda o múzách se tehdy dostala na sampler Zahrada písničkářů 2002 a Žamboši se dostali do širšího povědomí u hudebního publika a kritiků.

Na úspěchy nemuseli čekat dlouho, neboť hned v roce 2003 získali v diváckém hlasování na festivalu Zahrada nejvíce hlasů a domů si odnesli vítězství v kategorii písničkářů a dvojic. Po natáčení pro Českou televizi a vlastním klubovém pořadu ve vsetínském Domě Kultury začali uvažovat o vydání desky. Debut s názvem To se to hraje… vyšel v dubnu roku 2006 a kromě Žambochů se na něm podíleli i Jan Noha, Petr Vavřík či Lucie Redlová.

Pozitivní ohlasy hudebních kritiků potvrdila i Akademie populární hudby, když Žambochům udělila cenu Anděl 2006 v kategorii folk O tři roky později spatřilo světlo světa druhé album Přituhuje. S titulní písní Tobě vybojovali třetí místo ve druhém ročníku soutěže Česko hledá písničku. Za stále nápaditější písně Honzy Žambocha, které obohatili nově o akordeon, převzali Žamboši druhou cenu Anděl, a to za rok 2009 ve stejné kategorii folk Stali se tak historicky první skupinou, která získala Anděla za všechny své desky. V současné koncertní sestavě pravidelně s Žambochy vystupuje také bubeník Jiří Nedavaška.

V současné době připravuje Honza Žamboch sólovou desku. Do té doby mohli fanoušci zaznamenat tři písně, jimiž se Hozna Žamboch vyjádřil k aktuálnímu dění. Skladba Pane Nohavico glosuje současnou neveselou situaci muzikantů, jež nejsou na vrcholu popularity, i když za sebou mají řadu úspěchů. Písní Zavřou nás všechny reaguje na pokusy o novou legislativní úpravu týkající se stahování hudby a písňovou glosou Basama s fixama reaguje na kauzu řidiče Romana Smetany.

Vstupenky na koncert Žambochů v komorním prostředí Malé scény za oponou si můžete pořídit v Informačním centru ve Valašském Meziříčí nebo online na mklub.kzvalmez.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám