Hlavní obsah

Mikuláš s družinou cestoval po kolejích

Novinky, Kamil Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začal Advent a s ním, zvláště v dnešní uspěchané době, shon a horečné nakupování. Ale také chodí Mikuláš s družinou andílků a čertů... No, chodí... V Brně a okolí o víkendu 1. a 2. prosince použil Mikuláš k cestám s nadílkou vlaky.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Mikulášský vlak Brno-Oslavany

Mikulášské jízdy jsou oblíbenou atrakcí této předvánoční doby. První prosincový víkend nebyl výjimkou zde v Brně a okolí. V sobotu 1. prosince vyrazil historický vlak s parní lokomotivou 433.001 "Skaličák," z Brna do Oslavan.

Pořádající organizací bylo KCOD ČD Brno a vlakový doprovod tvořili členové Volného sdružení přátel železnice (VSPHŽ) z Chornic, oděni do historických železničářských uniforem. Dobový doprovod z řad cestujících zajistili dva členové blanenského občanského sdružení Kolejová. Souprava byla vázána na zakoupení jízdenky v předprodeji, a protože bylo zcela vyprodáno, odpovídal tomu i počet lidí. Vlak byl sice veden jako osobní, ale jel přímo až do Oslavan. Zastavoval pouze z důvodů křižování s jinými vlaky, ne pro nástup dalších cestujících.

V prostorách oslavanského zámku probíhal program pro děti s Mikulášem, anděly a čerty. Při večerní jízdě zpět z Oslavan do Brna, už pod rouškou tmy, procházel Mikuláš vlakem a odměňoval hodné děti balíčkem. Cena jízdenky na tento vlak byla rozumná - dvě stě korun, přičemž v ceně byl onen program, místenka a nadílka. Opravdu vydařená akce.

Mikulášská jízda Vranovice-Pohořelice

Mikulášský vlak s parní lokomotivou BS200 v čele, vyjel po trati, na které pravidelný provoz utichl už před mnoha lety. Pořádajícím spolkem byl břeclavský Klub přátel lokálek o. s. (KPL), který zajistil vlakový doprovod. Jeden z průvodčích vlaku byl taktéž z blanenské Kolejové.

Souprava na trase dělala několik obratů, protože malá mašinka vezla pouze jeden vůz, řady Blm. I tato akce se podle dostupných informací těšila velké přízni, zejména dětské.

Mikulášská jízda Brno-Sokolnice Telnice

Klub přátel kolejových vozidel z Brna (KPKV) nechtěl zůstat pozadu. V neděli 2. prosince také svezl Mikuláše a jeho družinu. Sestavil pro něj a hodné děti soupravu ve složení BS200, tedy zelená parní lokomotiva, za ní vozy Blm a Bix. Aby se parní mašinka tolik netrápila, pomáhal jí motorový vůz řady 240, známý pod přezdívkou "Singrovka." I na této jízdě Mikuláš odměňoval a čertíci trestali zlobivce, co z vlaku nemohli utéci.

Mikulášský víkend je za námi a historické stroje si teď půjdou odpočinout, aby byly připraveny na jaře vyjet a opět potěšit oko vlakomilných fanoušků železnice...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám