Hlavní obsah

Mikuláš měl plno práce a čerti se nudili

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krytý plavecký bazén v Ústí nad Orlicí připravil pro návštěvníky v sobotu 6. prosince zábavný program s návštěvou Mikuláše a anděla, ke kterým se samozřejmě přidali dva neúspěšní čerti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Kde se vzal, tu se vzal a u bazénu sám čert stál.

Článek

Mikuláš, původně biskup, který byl ochráncem dětí a pomocník v nouzi po páteční pouti s nadílkou, si přišel odpočinout do ústeckého krytého bazénu. Voda je mu blízká, vždyť je také patronem námořníků, rybářů a vorařů.

Ovšem návštěvu Mikuláše si nenechali ujít ani čerti. Doprovod anděla je samozřejmostí, avšak příležitost, že by se mohly najít i neposlušné děti, využili čerti pro možnost únosu do pekla. Předcházející den úspěšní nebyli a tak si chtěli posvítit na děti, které se bojí vody, křičí a vztekají se. Žádné takové se však nenašly a nakonec se sami čerti vody báli.

Aby jejich návštěva byla aspoň trochu užitečná, založil si lucifer čertovskou školu. Ale ať ukládal sebezáludnější otázky, odpovědi byly většinou správné. Proto byla vyhlášena soutěž s disciplínami zaměřenými na obratnost.

Soutěžící děti musely přeběhnout přes čertovský most. Ten představovala lávka sestavená z pontonů, na jejímž konci musely skočit do výřezu, ne však do pekla, ale do vody a dokázat, že ovládají plavání. Dalším úkolem bylo vhazování šesti ježků do otvoru z daného místa ve vodě, a poté musely ještě děti ve vodě sebrat vodolepky a nalepit je na určené místo. Při těchto úkolech však za čerty funkci rozhodčích museli převzít plavčíci.

Vládci pekel začali naříkat na zimu, a tak nenápadně mizeli jako se objevili. Tím se poslední zkouška obratnosti a odvahy nazvaná Čertovská jízda, která se jela na tobogánu, konala bez nich. Naopak k závěrečnému hodnocení se připojil Mikuláš s andělem a opět nadělovali. Diplomy a další dárky byly zaslouženou odměnou.

Tak vlastně začal druhý adventní víkend a potvrdil slova z Kytice Karla Jaromíra Erbena adventu již nakrátku a blízko, blizoučko Štědrý den!

Ve vestibulu nazdobený stromeček, nadšené děti, spokojení rodiče a pořadatelé byli důkazem, že již opravdu nastávají samé příjemné prosincové dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám