Hlavní obsah

Michal Hromek s hosty zahrál v písecké Trojici

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Píseckého kulturního léta vystoupilo v koncertní síni Trojice sdružení Michal Hromek Consort. Základ tříčlenného souboru doplnila trojice hostů, takže první srpnový nedělní večer patřil hned šestici muzikantů.

Foto: Petr Hejna
Článek

Po předešlé krátké bouři přinášející ochlazením blahodárné osvěžení tělu se dočkali návštěvníci koncertu i křehké potěchy ducha a sluchu. Hned první skladba Shebeg and Shemor Mrs. McDermott, byla z pera Hromkova oblíbence, irského harfeníka Turlogh O´Carolana, jehož skladby upravuje a aranžuje pro kytaru a obsazení kapely. Jeho spoluhráči jsou flétnista  Jakub Klár, který stejně jako Hromek kromě koncertní a studiové práce působí také jako pedagog, a člen orchestru Česká filharmonie Daniel Mikolášek, kromě perkusních nástrojů i hráč na flétnu a zpěvák. Jako host se představili loutnista Rudolf Měřinský, zpěvačka Petra Kohoutová a violoncellista Matouš Mikolášek.

V repertoáru nechyběla ani barokní klasika, a to v sólovém přednesu pasáží Preludium, Sarabande & Gigue ze suity G dur J.S. Bacha pro violoncello, zazněly oblíbené skotské balady, ale i novodobé Písně k loutně Petra Ebena nebo autorské Písně Zlaté bohyně, které na náměty textů  staroegyptské milostné poezie zkomponoval Rudolf Měřinský.

Jedna z milostných písní na záznamu https://www.youtube.com/watch?v=sPCKNHZTxBQ

V přídavku, skladbě z pera současného britského autora, došlo i na vícehlasou vokální prezentaci hudebníků. Koncert, který trval něco málo přes hodinu, byl příjemnou akustickou procházkou od témat století šestnáctého po autory nedávných i dnešní dní.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám