Hlavní obsah

Michael Žantovský navštívil nymburskou knihovnu

Novinky, Jan Řehounek

Ve čtvrtek 9. března přijel na pozvání městské knihovny do Nymburka Michael Žantovský. Beseda se současným ředitelem Knihovny Václava Havla v Praze byla jednou z řady programů uspořádaných v rámci Března – měsíce čtenářů.

Foto: Jan Řehounek

Michael Žantovský

Článek

Michael Žantovský, někdejší disident, přítel Václava Havla, jeho mluvčí, diplomat – velvyslanec ve Spojených státech, politik, ale také překladatel a spisovatel, se před zcela zaplněným auditoriem představil jako charismatický člověk a skvělý vypravěč.

Nejprve představil své nynější působiště – Knihovnu Václava Havla, která je nejen pracovištěm shromažďujícím knihy, ale živým organismem každodenně komunikujícím s veřejností, a to nejen doma, ale i v zahraničí. Poté zavzpomínal na osobnost Václava Havla a přidal k tomu i několik veselých historek.

Převedl například dotaz, proč Václav Havel nikdy nebyl v Nymburce, do humorné příhody z prezidentova mládí. Když studoval na poděbradské Koleji Jiřího z Poděbrad, učili se v rámci tělocviku jezdit na kole. Václav Havel, jenž byl mimořádně pohybově nenadán, nasedl na kolo, rozjel se po nádvoří poděbradského zámku, zamířil bránou ven a zmizel.

Profesor po chvíli znejistěl, nasedl na motorku a jal se ho následovat. Dohonil ho v lese mezi Poděbrady a Nymburkem. Novopečený cyklista ujížděl stále dopředu, protože měl krátké nohy a nedosáhl jimi na zem, takže nemohl zastavit. Profesor ho zastavil a pomohl mu obrátit se – proto Václav Havel nikdy nedojel do Nymburka.

Ze strany účastníků besedy padly desítky dotazů, při jejichž zodpovídání pan Žantovský prokázal, že má nejen obrovský přehled o právě aktuálním politickém dění, ale že ho dokáže i velmi vtipně glosovat.

Z řady jeho vzpomínek na prvního demokraticky zvoleného prezidenta České republiky vyznělo jedno zcela zásadní motto: Václav Havel není člověkem minulosti, ale má co říci i k současnosti a budoucnosti.

Po skončení besedy ještě Michael Žantovský diskutoval s jednotlivými lidmi a ochotně podepisoval svoje knihy, které si přinesli.

Reklama

Výběr článků

Načítám