Hlavní obsah

Mezinárodní Setkání muzikantů v Bílých Karpatech zahájí svou druhou desítku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctý ročník Mezinárodního hudebního a folklórního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech potěší nejen všechny milovníky lidové muziky. V malebných kulisách bělokarpatské přírody jej o víkendu od 16. do 18. srpna přivítají města Valašské Klobouky a Brumov-Bylnice.

Foto: Robert Rohál

Na své si přijdou hlavně milovníci krojovaných souborů.

Článek

Během festivalu vystoupí bezmála tři desítky dechových hudeb, cimbálových muzik, folklórních souborů, těles vážné hudby i skupin populárních žánrů, a to jak tuzemských, tak i ze zahraničí.

Záštitu nad festivalem převzal již tradičně Josef Smýkal, poslanec PS Parlamentu ČR a prezident festivalu.

„Bílé Karpaty při letošním muzikantském svátku navštíví kapely a soubory z moravské i slovenské strany státní hranice, ale očekáváme také vzácné hosty ze vzdálenějších koutů světa. Zatímco v sobotu přivítáme folklórní soubor English Miscellany z Anglie, v neděli program vyvrcholí účastí tří souborů, jejichž původ zůstává podle našeho festivalového zvyku utajen až do poslední chvíle,“ uvedl za pořadatelský tým Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky.

Festivalové dění Valašských Kloboukách odstartuje páteční hudební večer s country, jazzem a folkem. Na Masarykově náměstí vystoupí od 18 hodin Marta Gerlíková a cimbálová muzika Bača, střídat je budou skupiny JazzBook a Jen tak a produkci završí vystoupení Stanley dixie street bandu. Od 18.30 hodin bude farní kostel Povýšení svatého Kříže hostit koncert vážné hudby, při němž se představí žáci a pedagogové ZUŠ Valašské Klobouky a komorní soubor Musica minore.

V sousedním Brumově-Bylnici bude první den muzikantského víkendu ve znamení multižánrového večera na hradě Brumov. Od 17 hodin vystoupí Michal Prokop, Jan Hrubý, Luboš Andršt a další.

Sobota bude v obou městech hlavním festivalovým dnem. Ve Valašských Kloboukách se od 10 hodin rozezvučí náměstí promenádním koncertem přítomných dechovek, který bude mít za úkol pozvat a naladit návštěvníky na odpolední přehlídku. Perličkou sobotního programu bude vystoupení prvního zahraničního hosta, souboru English Miscellany. V závěru přehlídky na diváky čeká společný koncert dechových hudeb a velkolepý ohňostroj, který ovšem rozhodně nebude značit konec sobotního programu. Ten bude totiž navazovat taneční zábavou s Vacenovjáky.

Brumovská část festivalu se bude v sobotu odehrávat na náměstí od 13.30 hodin. Vedle domácích souborů i zahraniční host z Anglie.

Třetí den Setkání muzikantů se ve Valašských Kloboukách ponese v duchu ochutnávky cizích kultur, folklóru a tradic.

Během Setkání muzikantů bude připraven i další doprovodný program. Po celý víkend mohou lidé navštívit v městském muzeu výstavu S Cyrilem a Metodějem na Velkou Moravu a v sobotu v sále Sokola také košt moravských vín podkreslený cimbálovými muzikami. V neděli dopoledne se pak venkovní galerie výtvarných děl na Masarykově náměstí rozroste odhalením dvou dřevěných plastik, které zvítězily v soutěži Sochy do města při letošním Valašském kumštování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám