Hlavní obsah

Mezinárodní projekt je čtvrtým dílem hudebního festivalu spjatým se jménem F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka má za sebou tři skvělé koncerty a čtvrtým, který se uskuteční třetí říjnovou neděli, se nejen překlopí do své druhé poloviny, ale také v tomto ročníku poprvé, ne ovšem naposledy, zavítá do Nového Města nad Metují.

Foto: Honza Ježdík

Známý recitátor Alfred Strejček na druhém ročníku MHF F.L.Věka.

Článek

V tamním klášterním kostele Narození Panny Marie se 20. října od 19.30 hodin představí dva špičkoví umělci - známý recitátor Alfred Strejček a francouzský cembalista Stéphane Béchy, držitel vysokého vyznamenání a ředitel konzervatoře v Caen.  

Alfred Strejček, který patří mezi uznávané interprety poezie a prózy a je několikanásobným laureátem soutěží profesionálních umělců v uměleckém přednesu, se vrací na festival opět po roce, když na loňském druhém ročníku uvedl ve světové premiéře projekt o dobrušském rodáku F. Vl. Hekovi, jehož životní osudy se staly předlohou nejen pro Jiráskův román F. L. Věk, ale i pro známý televizní seriál.

Tentokrát společně s rytířem francouzského národního řádu Arts et Lettres cembalistou Stéphanem Béchym, jenž koncertuje jako sólista nejen ve Francii, ale pravidelně je zván i do Rakouska, Německa, USA nebo Jižní Koreje, provedou projekt zaměřený na francouzskou cembalovou literaturu z období přechodu od starých klávesových nástrojů k moderním klavírům. Komponovaný pořad je doprovázen skladbami francouzských barokních autorů, kteří navštěvovali právě tu část Paříže, v níž se odehrála revoluce ve stavbě klávesových nástrojů. 

Během večera se posluchači díky textům a hudbě z francouzské historie pomyslně přenesou do Paříže roku 1780 a budou svědky okamžiků, v nichž se spolurozhodovalo o budoucnosti cembala v následujících staletích. V čele největší pařížské cembalové dílny té doby, nacházející se v ulici de la Verrerie naproti dveřím kostela sv. Mederika, stojí stavitel nástrojů Pascal Taskin a zve umělce tohoto nástroje Jacqua Duphlyho, aby zahrál na mimořádné cembalo z roku 1646, které právě restauroval. Ten mu ale vyčítá jeho souhlas s nově příchozím stylem a výrobou moderních klavírů, které vytlačují cembala…

Majitelé abonentek i ti, kteří přijdou na Mezinárodní hudební festival F. L. Věka letos úplně poprvé, se opět mají na co těšit. Tento mezinárodní projekt přinese zcela určitě další mimořádný umělecký zážitek.  

Nejinak tomu jistě bude i o týden později v případě koncertu vítěze Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech tenoristy Petra Nekorance, jedné z nejvýraznějších postav nastupující pěvecké generace u nás. Talentovaný pěvec vystoupí v historických prostorách zámku v Novém Městě nad Metují v neděli 3. listopadu.      

Reklama

Výběr článků

Načítám