Hlavní obsah

Mezinárodní konference Talent management Ostrava 2018 v číslech

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní konference Talent management Ostrava 2018, která se konala ve dnech 8. a 9. března, měla za cíl navzájem se inspirovat, předat si zkušenosti a poznatky, sdílet příklady dobré praxe a propojit všechny, kteří talent umí odhalit a vědí, jak o něj pečovat a rozvíjet ho.

Foto: Jiří Szücs.

MUDr. František Koukolík, primář, neuropatolog, spisovatel a publicista věnující se zejména popularizaci svého oboru.

Článek

Konference v prostorách industriální multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích se zúčastnilo 250 návštěvníků z Česka i zahraničí. V bohatém programu předneslo své příspěvky 44 vystupujících. Ze zahraničí přijeli hosté z celkem 4 zemí. Jeden host byl z nejvzdálenější země - ze Země vycházejícího slunce, z Japonska. Další přijeli ze Slovenska, z Maďarska a z Polska.

Z Česka zde byly zastoupeny kromě Ostravy a měst Moravskoslezského kraje i města Praha, Brno nebo Ústí nad Labem. Mezi účastníky konference bylo téměř 50 ředitelek či ředitelů. Z genderového pohledu tvořilo složení účastníků konference ze 70 procent ženy a z 30 procent muži. 

Padesát miliónů korun. Tolik investovalo statutární město Ostrava do technických a přírodovědných talentů v minulém roce. Tyto peníze podpořily více než 50 úspěšných projektů programu Talent Management v Ostravě. Prezentace nejlepších z těchto probíhajících projektů byly taktéž součástí programu této konference. Statutární město Ostrava podpořilo konferenci částkou 1,5 miliónu korun. Ostrava podporuje talenty tak velkoryse, jako žádné jiné město v ČR.

Kromě hlavních hostů konference, kterými byli primář František Koukolík, Mgr. Václav Klaus ml. a japonská profesorka komorního zpěvu dr. Nao Higano, se představili také například zahraniční odborníci z partnerských měst statutárního města Ostrava: Mgr. Mária Marcinová ze Základní školy Krosnianská z Košic, dr. Marcin Gierczyk z Katedry pedagogiky a psychologie Slezské univerzity v Katowicích a o zkušenosti s talent managementem v maďarském Miškovci se podělili Mr. Gergely Virág a Mr. Róbert Fazekas. 

Návštěvníci konference sdíleli formou přednášek, prezentací a diskuzí dobrou praxi ve vzdělávání talentů napříč všemi stupni vzdělávání. Potkali se zde zástupci mateřských, základních i středních škol až po vysoké školy, ale také zástupci dalších vzdělávacích institucí či školských zařízení zájmového vzdělávání. Taktéž zástupci institucí, pracujících s nadanými i s talenty. Pro radostnější získávání nových osobních kontaktů byl na první konferenční den připraven společenský večer s překvapením. 

Město Ostrava myslí na svou budoucnost, a proto vytváří mimořádné podmínky pro mimořádné talenty, aby se stalo centrem prvotřídního vzdělávání a městem pro život. Dobře ví, že rozpoznat talent u dětí a rozvíjet jejich potenciál již v dětském věku je moudré nejenom pro samotného jedince, ale i pro společnost. 

Jako organizátor této konference byl vybrán v rámci dotačního řízení zapsaný spolek Perseus.

Reklama

Výběr článků

Načítám