Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského po jedenadvacáté. Zahajovací gala koncert 3. srpna

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tradiční festival je kulturní událostí nejen pro Třebíčsko a Vysočinu, ale i magnetem pro širší okolí. Kompozicí nabídky oslovuje širokou paletu návštěvníků. V programu najde každý to své. Bonusem je krásné prostředí, v němž se koncerty konají.

Foto: ARS KONCERT
Článek

Úvodní koncert (3. 8.) staví na souhře lidského hlasu a orchestru. V zahradě zámku Jaroměřice nad Rokytnou zazní známé italské, francouzské i vídeňské melodie v podání pěvkyň Emilie Diakopoulou (Řecko) a Sary Cortolezzis (Itálie), které přijaly pozvání P. Dvorského. Moravskou filharmonii řídí Petr Vronský.

Piš mi. Tvoje Alma. Dialog slova a hudby přiblíží tragický osud houslistky a dirigentky Almy Rosé, neteře G. Mahlera v historickém sále zámku Valeč (6. 8.). Autorem monodramatu je Zdeněk Geist. Hudebním doprovod: Benda Quartet, Alma – Kamila Janovičová. Hlas – Stanislav Šárský. Režie David Kříž.

Písně trochu jinak na nádvoří zámku Valeč (7. 8.) Karel Plíhal, zpěv kytara, Petr Fiala, kytara, slovo snad dostane i básník Kainar. Dva dny poté (9. 8.) S francouzkým šarmem - Chantal Poullain na nádvoří pivovaru v Dalešicích. Vlastní písně a francouzskéšansony za doprovodu jazzově laděného tria.

Beatles Symphonic – 10. 8. Jaroměřice nad Rokytnou, zámecká zahrada. The Backwards – Beatles revival. Dvojnásobní vítězové Světového Beatlefestu ze Slovenska s Moravskou filharmonií Olomouc (dirigent Stanislav Vavřínek) přesvědčí, že hudba Beatles je nesmrtelná a bez problému se začlení do klasického festivalového programu.

Copa to v tom houští děláte, bude se ptát 11. 8. v zahradě dukovanského zámku dudácká muzika Strakonice s uměleckým vedoucím Patrikem Ředinou. Samozřejmě svižnou lidovou hudbou a písní.

13. 8. v Sále předků jaroměřického zámku bude uvedeno Míčovo oratorium Abgesungene Betrachtungen, sepolkro v provedení Ensemble Damian. Nastudování a režie: Tomáš Hanzlík.

14. 8.: Bazilika sv. Prokopa v Třebíči – Stabat Mater Dolorosa. W. A. Mozart: Exsultate, jubilate, KV 165, J. K. Vaňhal: Stabat Mater. Vystoupí Marta Reichelová, soprán a Lucie Hilscherová, alt, Český filharmonický sbor Brno a Czech Virtuosi (ženský sbor) s dirigentem Petrem Fialou. Vaňhalovo dílo v podání špičkových interpretů přiměje k zamyšlení nad utrpením Krista a bolestí matky.

Ewa Farna Symphonic. koncert představitelky současné pop-music za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc s dirigentem Janem Kučerou v Zámecké zahradě Jaroměřic nad Rokytnou (15.8.) slibuje zajímavý zážitek.

Velký romantik. Koncert pod patronací Nadace Jeleny Obrazcové v prostředí zámecké zahrady v Jaroměřicích uvedou J. Javůrek a M. Radačovský. 17. 8. tu zazní Čajkovského hudba, orchestrální i baletní čísla, vybrané árie. Vystoupí Olga Tolkmit (soprán) a Alexej Isajev (baryton) z Ruska, Baletní soubor ND Brno – umělecký vedoucí Mário Radačovský a Moravská filharmonie Olomouc, dirigent Jakub Klecker. Závěrečný koncert bude tečkou za letošním festivalem. Současně první pozvánkou na následující 22. ročník v příštím roce a kulturní léto na Vysočině.

Další informace k Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Petra Dvorského na: www.arskoncert.cz 

Reklama

Výběr článků

Načítám