Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka uvádí premiérové skladby

Novinky, Dana Ehlová

Druhý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka nedávno skončil a podle jeho uměleckého ředitele Pavla Svobody byl velice úspěšný z hlediska návštěvnosti, dokonce i podle mnoha ohlasů médií a posluchačů. V Dobrušce, Opočně a Novém Městě nad Metují se uskutečnilo osm vynikajících koncertů.

Foto: Pavel Svoboda (archív)

Pavel Svoboda - umělecký ředitel Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka

Článek

„Velké akce, jako bylo Mozartovo Requiem v podání Českého filharmonického sboru Brno a Komorní filharmonie Pardubice nebo vystoupení špičkové italské sopranistky Raffaelly Milanesi a orchestru Collegium 1704, vynesou festival o nějaké patro výš,“ uvedl Pavel Svoboda. „Od září je hotový třetí ročník a teď už přemýšlím nad rokem 2014. Čekáme pouze na vymezení finančních mantinelů, aby bylo jasné, co si můžeme dovolit,“ dodal.

A čím se festival liší od mnoha jiných? Především tím, že je osobnostem z oblasti hudby každoročně udělována cena festivalu a zároveň je na každém ročníku uvedena premiérová skladba.

„To jsou činnosti, díky kterým by měl být festival výjimečný. Znám celou řadu lidí, pocházejících z tohoto regionu nebo kraje, kteří jsou v Praze nebo ve světě uznávaní, a tady se o nich neví. Také spousta lidí i odjinud pro náš region něco udělala a tady se to také neví, nebo se to bere jako samozřejmost. Myslím si, že je dobře na takové věci upozornit,“ vysvětlil Pavel Svoboda.

„V prvním ročníku jsme cenu festivalu udělili vynikajícímu hudebnímu skladateli Luboši Slukovi, který pochází z Opočna. Letos se stal držitelem ceny doc. Václav Rabas, který založil konzervatoř v Pardubicích, kam přivedl špičkový pedagogický tým, inicioval vznik Komorní filharmonie Pardubice i Filharmonie Hradec Králové. Byl to uznávaný interpret a vítěz Pražského jara. V určité době mu asi uškodila angažovanost v politice, díky které spoustu věcí prosadil, ale v důsledku se k němu spousta lidí otočila zády. Příští rok mu bude 80 let a cena festivalu mu udělala obrovskou radost,“ dodal umělecký ředitel festivalu.

Druhým projektem je každoroční uvádění světových premiér. Skladateli soudobé hudby nebo hudebníkovi se zadá téma, nebo je s ním domluveno, že na určitý ročník festivalu napíše premiéru - skladbu, jejíž premiéra zazní v rámci festivalu a stane se součástí repertoáru. Letos to byla Žákovská koleda od Sylvie Bodorové, která zazněla na závěrečném koncertu v Novém Městě nad Metují v nastudování chlapeckého sboru Boni pueri. Díky zařazení do repertoáru sboru bude skladba znít po celém světě, teď třeba na turné v Koreji, čímž kultivovaně prezentuje region a místo, v němž vznikla.

Velkou zvláštností letošního ročníku byl pořad o dobrušském rodákovi Františku Vladislavu Hekovi (skutečné předloze pro Jiráskova F. L. Věka). “Dohodli jsme se s vynikajícím recitátorem Alfredem Strejčkem, který má spoustu vlastních projektů a je schopen si historické materiály sám nastudovat a dát je do příběhu, že si nastuduje život dobrušského rodáka. Měl jsem velkou radost, že naši nabídku přijal. Všichni, kdo pořad viděli, byli velmi zaujati tématem a říkali, že si musí Hekův životopis přečíst. Naše objednávka tak měla smysl a splnila účel,“ uzavřel Pavel Svoboda hodnocení druhého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka.  

Reklama

Výběr článků

Načítám