Hlavní obsah

Mezinárodní den romského jazyka připomenou v šesti městech romští autoři veřejnou četbou svých děl

Novinky, Lucie Nemešová

Na úterý 5. listopadu připadá Mezinárodní den romského jazyka. Sdružení Ara Art vůbec poprvé připravilo ve spolupráci s organizací Slovo 21 jeho oslavy – v šesti českých městech budou probíhat autorská čtení z literárních děl romských autorů a autorek.

Článek

Romština je starobylá řeč, která se řadí do skupiny indických jazyků. Počet mluvčích v Evropě lze jen odhadovat na základě obtížně slučitelných statistických dat z různých zemí, proto toto číslo kolísá mezi 4,6 miliony a 12 miliony s realistickým středem okolo 6,6 milionu mluvčích, což je počet, který se neshoduje s počtem lidí romské národnosti.

Důvodem je letitá marginalizace, jejíž kořeny sahají hluboko do historie. Asimilační politiky různých států a represivní opatření namířená proti používání romštiny vedly například v českém prostředí ve většině případů až k tomu, že se v rodinách přestal mateřský jazyk předávat z generace na generaci. Obavy z možných problémů, kterým byli mluvčí romštiny vystaveni především ve školách a v dalších veřejných institucích, pomohly odsunout romštinu na samý okraj společenského zájmu.

Zvrat v tomto trendu přineslo úsilí české lingvistky Mileny Hübschmannové, která výzkumu, kodifikaci a obecně propagaci romského jazyka věnovala většinu svého profesního života. Především díky ní existuje už bezmála tři desetiletí akreditovaný seminář Romistiky při Katedře středoevropských studií Filosofické fakulty University Karlovy.

„Dospěli jsme k závěru, že je na čase přestat plakat nad zkázou naší mateřštiny a napřít síly k její záchraně. Díky našim rodinám, které si romštinu nikdy nenechaly vzít, a díky práci Mileny Hübschmannové naštěstí máme na co navazovat,“ říká David Tišer, ředitel společnosti Ara Art, romista a autor koncepce oslav Mezinárodního dne romského jazyka.

„Naším cílem je připomenout především samotným Romům, jak bohatý a krásný náš jazyk je. Motivovat je, aby ho používali, kultivovali a předávali dál. Nejde totiž jen o romštinu jako takovou, ale obecně o význam mateřského jazyka jak pro každého z nás jednotlivě, tak i pro celý romský národ. Protože jak napsal Emil Cina v jedné ze svých básní: Když ztratíme naši romskou řeč, odcizí se nám naše vlastní duše,” uvedl David Tišer.

Oslavy dne romštiny proběhnou v úterý 5. listopadu v Praze, Brně, Ostravě, Rokycanech, Liberci a v České Třebové. V prostorách městských knihoven tu bude v odpoledních hodinách probíhat autorské čtení z děl spisovatelek a spisovatelů Ireny Eliášové (Liberec), Ilony Ferkové (Rokycany), Evy Danišové (Česká Třebová), Gejzy Horvátha (Brno), Evy Kropiwnické (Ostrava), Renaty Berkyové a Ivety Kokyové (Praha). Autorská čtení budou moderovaná, bude zde prostor pro debatu a samozřejmě budou doprovozena hudbou.

„Naším záměrem bylo, aby autoři četli svá díla ve městech, kde dlouhodobě žijí. Tam totiž mohou nejlépe oslovit svou vlastní komunitu a inspirovat lidi, s nimiž sdílejí životní, často i sousedský prostor,” doplnil David Tišer.

Další informace na https://www.araart.cz/denromskehojazyka2019.

Vstup na všechna autorská čtení v rámci letošních oslav je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám